latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:25 ⇒ 10:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина ублажава неке од најстрожих мјера против вируса корона

Кина ублажава неке од најстрожих мјера против вируса корона, а власти наводе да су нове варијанте слабије.
Кина (Фото: EPA-EFE/WU HAO) -
Кина (Фото: EPA-EFE/WU HAO)

Путницима у Пекингу и најмање у још 16 градова, од данас је дозвољено да уђу у аутобус и метро без теста на вирус који је рађен у претходних 48 сати, први пут мјесецима уназад.

Индустријски центри, укључујући Гуангџоу у близини Хонгконга, поново су отворили тржишта и предузећа и укинули већину ограничења кретања, уз задржавање ограничења за насеља гдје су пријављене инфекције.

Влада је прошле недјеље објавила планове да вакцинише милионе људи у 70-им и 80-им годинама, што је подстакло наде у брзи крај политике нулте толеранције на ковид.

Са друге стране, здравствени стручњаци и економисти упозоравају да ће проћи средина 2023. и вјероватно 2024. година прије него што стопе вакцинације буду довољно високе.

- Кина још није спремна за брзо поновно отварање. Очекујемо дуготрајне мјере сузбијања. Ограничења би могла и даље да се динамично пооштравају у градовима нижег нивоа, уколико број хоспитализација порасте - навели су економисти.

Промјене у анти-ковид мјерама услиједиле су послије протеста који захтијевају окончање политике нулте толеранције на ковид, али су у складу са ранијим обећањима Комунистичке партије да ће смањити мјере ограничења.

Промјене су широко објављене у покушају да се ублажи незадовољство јавности.

Кина се суочава са "новим ситуацијама и задацима" због "слабљења патогености" најновије варијанте омикрона.

Упркос промјенама, Пекинг и други градови поручују неким становницима да остану код куће или примјењују друга ограничења за насеља са инфекцијама.

Путници на жељезничким станицама у кинеској престоници и на три аеродрома морају да покажу негативан тест на вирус који је рађен у претходних 48 сати.

Негативан тест на вирус рађен у посљедња 72 сата и даље је неопходан за улазак у јавне зграде у метрополи Чунгкинг на југозападу, жаришту посљедњег налета инфекције.

Ручање у ресторанима у неким дијеловима Пекинга и даље је забрањено.

Прошле недјеље новине су објавиле да ће неким становницима Пекинга, који имају благе или асимптоматске случајеве ковида, први пут бити дозвољено да се изолују код куће умјесто да иду у један од великих карантинских центара у Кини, али Влада то тек треба да потврди.