latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:34 ⇒ 09:47 | Аутор: СРНА

На Форбсовој листи најпотцјењенијих градова - Добој и Ниш

Амерички магазин Форбс објавио је листу најпотцјењенијих градова за посјету на западном Балкану на којој се налази град Добој из Републике Српске, као и Ниш из Србије.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Према наводима Форбса, за све који истражују Републику Српску, историјски град Добој је посебно атрактиван због тврђаве изграђене у 13. вијеку.

Магазин препоручује да након дана проведеног у истраживању добојске тврђаве и испробавања локалне кухиње у старом дијелу града, оближње Горанско језеро изазива посебну пажњу и пружа прилику посјетиоцима да пливају и испитују природу.

За Ниш, Форбс подсјећа да је у римско доба носио име Наисус и да је ту владало неколико императора. Лист указује на то да је Константин Велики био један од многих владара.

- У Нишу има много тога да се открије од тврђаве до Ћеле-куле, суморне структуре украшене лобањама српских устаника који су живот изгубили приликом неуспјешног устанка против Отоманског царства - пише познати магазин.

Лист указује и на то да поред богатог историјског садржаја Ниш нуди и богату трпезу домаћих јела која се могу испробати у бројним ресторанима у центру града.

Форбс је, поред Добоја и Ниша на листу ставио и Варну у Бугарској, Берат у Албанији и Охрид у Сјеверној Македонији.