latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:59 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Шпирић: Антиуставан покушај компромитовања избора српских делегата

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић сматра да они који нападају и компромитују процес избора српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ или не познају процедуре или смишљено крше законе и Устав.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Шпирић у изјави Срни напомиње да Народна скупштина Републике Српске бира пет делегата, што је и учињено, те да не види чему толика еуфорија, напади и да је "прича о четири делегата" антиуставна и злонамјерна.

- Изабрано је пет делегата у Народну скупштину како то Устав и закони предвиђају и ваљда смо свих пет ту да штитимо интересе српског народа и Републике Српске. Несхватљиви су напади због избора четири делегата са листи СНСД-а јер то је побједничка странка са највише посланика - рекао је Шпирић.

Он је додао да је индикативно да се примједбе и напади у вези са избором делегата у Дом народа парламента БиХ све чешће упућују на адресу предсједника Републике Српске и СНСД-а Милорада Додика.

- То само потврђује да не могу да опросте побједу предсједнику Додику и СНСД-у на протеклим изборима. Тако да је све остало у вези са избором српских делегата у Дому народа у другом плану и производ је политизације - оцијенио је Шпирић.

Он подсјећа да су креатори Дејтонског мировног споразума, који садржи и Устав БиХ, с разлогом уврстили ентитетско гласање и овакав начин заступања у Дому народа БиХ, јер би иначе остало мјеста прегласавању и доминацији једног народа.

- Вријеме је да се смире страсти у вези са овом фамозном причом о четири делегата и да се вратимо у реалност јер је изабрано пет делегата из Републике Српске који морају да раде за добробит српског народа - поручио је Шпирић.

Он сматра да је неопходно да се у задатим роковима заврши формирање власти и испоштује изборна воља бирача.

- Захваљући вољи грађана Милорад Додик је у Републици Српској симбол побједе и кад ту реалност прихвати политичко Сарајево бићемо ближе рјешавању животних проблема у БиХ. Надам се да смо на добром путу - рекао је Шпирић.