latinica  ћирилица
05/12/2022 |  10:04 | Аутор: СРНА

У четвртак сједница Комисије за припрему избора Савјета министара

За четвртак, 8. децембра, заказна је конститутивна сједница Комисије за припрему избора Савјета министара, објављено је званичној страници Парламентарне скупштине БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На предложеном дневном реду је конституисање Комисије за припрему избора Савјета министара – избор предсједавајућег, првог и другог замјеника предсједавајућег.

Чланови Комисије за припрему избора Савјета министара су Сања Вулић, Дарко Бабаљ, Мира Пекић, Ненад Грковић, Чедомир Стојановић, Милан Петковић, Нермин Мандра, Предраг Кожул, Саша Магазиновић, Милан Дуновић, Нихад Омеровић, Сабина Ћудић, Јасмин Емрић и Аида Баручија.

Сједница је заказана за 12.00 часова.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је раније да је Борјана Кришто кандидат ове странке за предсједавајућег Савјета министара.

Човић је 2. децембра након сједнице Предсједништва странке рекао да већ у овој седмици предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић може покренути процедуру именовања мандатара за Савјет министара да би до краја године имали именовање.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврђује именовање Савјета министара.

Комисија за припрему избора Савјета министара разматра информације које су дужни доставити кандидати именовани на дужност предсједавајућег и чланова Савјета министара те, по потреби, поставља питања именованим кандидатима у вези с достављеним информацијама и у погледу њихове подобности за обављање дужности на које се предлажу.

На основу достављених информација и, када је потребно, након обављених разговора са кандидатима, Комисија одлучује о томе да ли препоручује Представничког дому потврду избора кандидата.

Препорука Комисије за припрему избора Савјета министара, у којој се наводи број гласова "против" и образложење уз такве гласове, није обавезујућа за Представнички дом.