latinica  ћирилица
05/12/2022 |  10:49 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Превентивна кампања "Слави одговорно" за мирне и безбједне празнике (ФОТО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује од 5. до 30. децембра 2022. године превентивну кампању "Слави одговорно" чији је циљ упознати грађане са могућим посљедицама које произилазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја и пиротехнике, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана, саопштено је из МУП-а Српске.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Имајући у виду да се за предстојеће новогодишње и божиће празнике може очекивати појачана незаконита употреба ватреног оружја и пиротехничких средстава, полицијски службеници Министарства организоваће низ активности са циљем упозоравања на ову појаву, а све циљу превентивног дјеловања, наводи се у саопштењу.

- С тим у вези, полицијски службеници ће кроз контакте са локалном заједницом организовати састанке са представницима мјесних заједница, форуме за безбједност грађана и другим субјектима на ову тему. У сарадњи са надлежним градским и општинским инспекцијским органима предузеће се активности у циљу спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава - истичу из МУП-а Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

Из МУП-а Српске подсјећају да су власници продавница које имају законско овлашћење да продају пиротехничка средства дужни то да раде у складу са важећим законским прописима.

Такође, у циљу упозоравања дјеце школског узраста да "игре" са петардама нису безопасне, у основним и средњим биће организована предавања о опасностима које са собом носи незаконита и нестручна употреба пиротехничких средстава, наводи се у саопштењу.

- Одговорним понашањем и суздржавањем од употребе ватреног оружја и пиротехнике допринесимо да предстојећи празници прођу мирно и достојанствено, без угрожавања људских живота. Пуцањ није музика. Ватрено оружје није музички иструмент. Слави одговорно, слави без ватреног оружја - поручују из МУП-а Српске.

МУП Српске организује кампању "Слави одговорно" уз подршку Развојног програма Уједињених нација у БиХ и Пројекта "Превенција и смањење присуства нелегалног оружја у БиХ".

Пројекат "PILLAR" се реализује у оквиру иницијативе Мапа пута 2024 за контролу малог оружја и лаког наоружања на Западном Балкану који финансирају Савезна Република Њемачка, Велика Британија, Република Француска, Шведска, Холандија и Холандија, уз подршку Европске уније.