latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:00 ⇒ 11:03 | Аутор: sputniknews.com

Финска влада предала парламенту нацрт закона о ступању у НАТО

Влада Финске поднијела је парламенту нацрт закона о ступању те земље у Сјеверноатлантску алијансу, саопштено је из Министарства иностраних послова Финске.
Хелсинки (Фото: EPA-EFE/KIMMO BRANDT, илустрација) -
Хелсинки (Фото: EPA-EFE/KIMMO BRANDT, илустрација)

- Влада је 5. децембра поднијела парламенту приједлог о ступању у НАТО. За нацрт презентације добијено је око 1.600 разматрања - наведено је у саопштењу.

На основу тих разматрања унесене су допуне у дио који се тиче сарадње владе и предсједника републике, улоге парламента у разматрању и доношењу одлука у вези с питањима НАТО-а и међународно-правним статусом Аландских острва, прецизирано је у саопштењу.

Према закону, парламент може да анализира приједлог владе прије него што га одобре све државе-чланице НАТО-а.

Послије разматрања приједлога владе у парламенту, предсједник државе може да донесе одлуку о ступању Финске у НАТО.

- Документ о прикључивању Финске НАТО-у може бити предат на чување влади Сједињених Америчких Држава која иступа у својству депозитара, а Финска ће постати чланица НАТО-а када све државе-чланице ратификују протокол о прикључивању - наведено је у саопштењу.

Нацрт закона је припремљен под руководством Министарства иностраних послова Финске и објављен је 3. новембра ради консултација.

Финска и Шведска су након почетка руске специјалне војне операције у Украјини 18. маја генералном секретару НАТО-а предале захтјеве за ступање у ту алијансу.

До сада те захтјеве нису ратификовале само двије од 30 земаља НАТО-а – Мађарска и Турска.