latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:01 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Околић: Опасне изјаве Бисере Турковић

Изјава министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић којом Оружане снаге БиХ назива "армијом БиХ" злонамјерна је и опасна, изјавио је замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић.
Мирко Околић - Фото: РТРС
Мирко ОколићФото: РТРС

- Ова изјава је враћање у ратна времена и призивање, не дај Боже, сукоба - истакао је Околић за Срну, коментаришући изјаву Турковићеве да ће пакет помоћи ЕУ од 10 милиона евра за Оружане снаге БиХ "ојачати капацитете Армије БиХ".

Околић је подсјетио да је такозвана Армија БиХ била формирана у ратним временима, да су, осим ње, постојале још двије војске које су чинили Срби и Хрвати - Војска Републике Српске и Хрватско вијеће одбране, те да није сигуран шта је овом изјавом Турковићева хтјела да каже.

- Значи ли то да ова помоћ припадницима Оружаних снага БиХ иде само Бошњацима и шта је са осталим припадницима Оружаних снага БиХ? Шта је са Србима и Хрватима? Треба ли и њима та помоћ? Значи ли то да се на овај начин, како то Турковићева каже, дијеле Оружане снаге БиХ? - пита Околић.

Околић напомиње да није сигуран да ли би и донатори средстава за Оружане снаге БиХ били задовољни оваквом изјавом Турковићеве.

Након што је Савјет ЕУ усвојио 1. децембра помоћ у вриједности 10 милиона евра за потребе Оружаних снага БиХ, Турковићева је рекла да ће се вриједносним пакетом помоћи за Оружане снаге БиХ "ојачати капацитети бригаде Армије БиХ".