latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:19 | Аутор: СРНА

Живковић: Бећировићеве изјаве штетне, Српска учествује у креирању спољне политике БиХ

Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић изјавио је да институције Републике Српске учествују у креирању спољне политике, те да су непотребне и штетне изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића које негирају овлаштења ентитета у спољној политици.
Милорад Живковић - Фото: РТРС
Милорад ЖивковићФото: РТРС

Живковић је поручио да су такве изјаве посебно непотребне и штетне у периоду када се жели брзом имплементацијом изборних резултата успоставити власт на свим нивоима и показати међународној заједници да БиХ заслужује кандидатски статус за ЕУ.

- И много мање упућени знају да институције Републике Српске учествују у креирању спољне политике јер, на примјер, на приједлог предсједника Српске српски члан Предсједништва предлаже амбасадоре из реда српског народа, а документи које усваја Народна скупштина Републке Српске, а у вези су са спољном политиком, оквир су и смјер у којем дјелује српски члан у Предсједништву БиХ - рекао је Живковић Срни, реагујући на Бећировићеву изјаву да "представници нижих јединица немају овлашћења у вођењу спољне политике".

Он је указао и на значај потезања виталног националног интереса, гдје Народна скупштина Републике Српске има посљедњу ријеч.

- То што остала два члана Предсједништва БиХ, поготово хрватски члан, у овом моменту немају своју базу и ослонац у Парламенту Федерације БиХ не значи да српски члан Предсједништва БиХ не треба да користи то и такво уставно право - рекао је Живковић.

Према његовим ријечима, Устав БиХ је дао довољно простора за добронамјерна и сувисла стручна тумачења која су везана за спољну политику, тако да политикантство и заједљиви коментари немају пролаз у озбиљној политици.

Реагујући на изјаву предсједника Републике Српске Милорад Додик да ће са предсједником Србије Александром Вучићем ускладити заједнички став о учешћу на самиту лидера ЕУ и земаља Балкана у Тирани, Бећировић је рекао "представници нижих јединица немају овлашћења у вођењу спољне политике".