latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:36 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Тришић Бабић: Бећировићев угао гледања је бирократски и узак

Савјетник за спољну политику српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић оцијенила је да је угао гледања бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића на вођење спољне политике БиХ бирократски и узак.
Ана Тришић Бабић - Фото: РТРС
Ана Тришић БабићФото: РТРС

- Бећировић се вјероватно позива на уставну одредбу према којој Предсједништво води спољну политику БиХ. Међутим, он заборавља да се заједничке институције БиХ и њихове надлежности не могу одвојити од ентитета - из простог разлога што се њихови функционери бирају или делегирају у ентитетима, а не на цијелој територији БиХ - рекла је она Срни, реагујући на Бећировићеву изјаву да "представници нижих јединица немају овлашћења у вођењу спољне политике".

Бабићева, која је и бивши замјеник министра иностраних послова у Савјету министара, истакла је да су ти функционери приликом извршавања својих функција у институцијама БиХ заправо одговорни ентитетима.

Према њеним ријечима, на тај начин се наступ члана Предсједништва из Републике Српске креира управо у Републици Српској.

Реагујући на изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће са предсједником Србије Александром Вучићем ускладити заједнички став о учешћу на самиту лидера ЕУ и земаља Балкана у Тирани, Бећировић је рекао да "представници нижих јединица немају овлашћења у вођењу спољне политике".