latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:43 ⇒ 12:20 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Русија припрема одговор Западу на увођење ограничења цијена руске нафте

Москва припрема одговор Западу на увођење ограничења цијена руске нафте, а једно је очигледно – неће признати ту одлуку, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- Одлуке се припремају, али, разумије се, једно је очигледно – никакве горње границе (цијена нафте) нећемо признавати - рекао је Песков.

Нафтне санкције западних земаља ступиле су на снагу у понедјељак. Европска унија престаје да купује руску нафту која се превози морем, а земље "Велике седморке", Аустралија и Европска унија уводе ограничење цијена нафте која се превози морем од 60 долара по барелу.

Песков је истакао да увођење граничне цијене нафте неће утицати на финансирање специјалне војне операције и да руска економија има потенцијал да задовољи све своје потребе.

Санкције против Русије наносе штету Европљанима

Санкције против Русије наносе штету Европљанима, укључујући и економију Њемачке, то је очигледно, рекао је портпарол Кремља.

- Било би непрофесионално, вјероватно, прећуткивати штету коју санкције наносе европским земљама. Имам у виду сегменте санкција које су Европљани и Европска унија увели против нас. То наши стручњаци одлично знају, као и стручњаци у Бриселу и Берлину - рекао је Песков.

Претходно је њемачки канцелар Олаф Шолц за европско издање листа Foreign Affairs изјавио да ефикасност санкција против Русије све више расте, а да су ЕУ и НАТО јачи него икада раније.

Према његовим ријечима, порука Запада Москви је јасна: "Штитићемо сваки педаљ територије НАТО-а".

Канцелар сматра да је руски лидер Владимир Путин погријешио када је претпоставио да ће дејства у Украјини довести до "заоштравања односа међу његовим противницима".

- У стварности се догодило управо супротно: Европска унија и трансатлантска алијанса су јаке као никада до сада. Ништа то не показује тако јасно као економске санкције без преседана којима је сада изложена Русија - навео је Шолц.

Европска унија престаје да прихвата руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија намећу ограничење цијена за њен поморски транспорт на 60 долара по барелу.

Потпредседник руске владе Александар Новак је, коментаришући ове одлуке, примјетио да Русија неће прихватити горњу границу цијена нафте, чак и ако буде морала да смањи производњу.

Он је додао да су таква ограничења мијешање у тржишне инструменте, Русија је спремна да ради само са оним потрошачима који ће радити по тржишним условима.