latinica  ћирилица
05/12/2022 |  12:03 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о реконструкцији котловнице на УКЦ Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је данас потписан уговор за пројекат- "Пројектовање, реконструкција, доградња и опремање објекта Техничко-економског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске".
УКЦ, потписивање уговора - Фото: РТРС
УКЦ, потписивање уговораФото: РТРС

Пројекат подразумијева реконструкцију котловнице, изградњу система за хлађење и гријање објеката и дјелимичну санацију кухиње.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да су данашњим потписивањем уговора створене претпоставке за трајно рјешавање проблема гријања у овој здравственој установи.

Ђајић је истакао да су котлови за гријање стари више од 40 година због чега је често долазило до кварова и престанка гријања.

- Овакви котлови се више не производе и не постоје резервни дијелови за њих. Ми смо прије пар година кренули у рјешавање овог проблема, али законске процедуре и провођење међународног тендера су онемогућиле да ово ријешимо прије - рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци и додао да је формиран тим за надгледање радова, уз очекивање да ће све бити ријешено у предвиђеном року.

Директор аустријске компаније Вамед Маркус Болнар Норденкамф рекао је да ова фирма дјелује на тржишту БиХ већ 15 година.

- Један од најважнијих пројеката овдје у Бањалуци је пројекат реконструкције УКЦ-а из 2018. година, а такође изводимо пројекте у Тузли и Бијељини - подсјетио је Болнар.

Ђајић је подсјетио да је у току и реконструкција водова и мокрих чворова Клинике за гинекологију и педијатрију и Клинике за инфективне болести, те да је расписан тендер за нови намјештај.

- Вриједност ове реконструкције је негдје око 1.600.000 КМ", рекао је Ђајић.

Пројекат "Пројектовање, реконструкција, доградња и опремање објекта Техничко-економског блока УКЦ Републике Српске" биће финансиран из средстава Европске инвестиционе банке, а вриједност уговора је 14.950.000 евра, раније је саопштено из УКЦ-а.

УКЦ-е је у јесен 2021. године преузео документацију од Министарства здравља и социјалне заштите, те је у априлу 2022. године добијена финална сагласност на тендерску документацију.

УКЦ Републике Српске уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у наредном периоду кренуће и у реализацију фазе 2 пројекта којом ће, осим гријања, бити обухваћен већи дио грађевинских радова, као и остале инсталације како би објекат био у потпуности реконструисан.