latinica  ћирилица
05/12/2022 |  13:15 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Приједлог резолуције Бундестагу: Укинути ОХР, домаће судије да замијене стране у Уставном суду БиХ

Посланици странке Алтернатива за Њемачку /АфД/ упутили су Бундестагу приједлог резолуције "Стабилност и безбједност за западни Балкан" у којем се наводи да је проширење ЕУ на државе Западног Балкана нереално, те да треба тежити привилегованом партнерству по моделу Швајцарске и Норвешке.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

- Западни Балкан је геополитички нестабилан дио Европе. Недостатак економске перспективе, постојање криминалних и нарко банди, тероризам и етно-културни сукоби муче БиХ, као и Црну Гору, Сјеверну Македонију, Албанију и псеудо-државу Косово - сматрају посланици Бундестага.

Предлаже се да њемачки Бундестаг позове Савезну владу да подржи и сарађује са Савјетом министара против ширења радикалног ислама у БиХ и регрутовања терориста, на ефикасном кривичном гоњењу и превенцији радикализације у земљи, те да заједно са државама потписницама Дејтонског споразума проведе јаку реформу БиХ, стварајући независан и равноправан хрватски ентитет поред бошњачког и Републике Српске.

- Такође, заједно са нашим партнерима на нивоу УН залагати се за укидање Канцеларије високог представника како би БиХ могла одлучивати слободно и суверено, без спољног мијешања о свом унутрашњем поретку и развоју, као и вршити притисак на бошњачке политичке представнике да дозволе страним судијама Европског суда за људска права у Уставном суду БиХ да буду замијењени судијама, држављанима БиХ - истиче се у приједлогу резолуције који је у посједу Срне.

Посланичка група АфД указује да политика принудне централизације БиХ, провођење бошњачких интереса и игнорисање права Хрвата и Срба појачава сецесијске тенденције и само води ка даљој нестабилности.

- Умјесто тога, федералну структуру БиХ, која је кодификована и усидрена у Уставу БиХ Дејтонским споразумом из 1995. године, треба ојачати тако што ће Хрвати формирати независан ентитет попут Републике Српске за Србе, што је хрватска страна одавно захтијевала. Насилна бошњачко-хрватска заједница у Федерацији БиХ биће распуштена.

Насилно уједињење значи да Бошњаци, који чине релативну већину у БиХ, одлучују о хрватским представницима у Предсједништву БиХ. То није демократски и води ка растућим тензијама између етничких група. Осим тога, антисуверена позиција високог представника УН за БиХ треба да буде укинута. Венецијанска комисија Савјета Европе саопштила је да су њена овлаштења "суштински неспојива са демократским карактером државе и суверенитетом БиХ" - истиче се у приједлогу резолуције и подсјећа да од 2021. године високи представник више нема никакав легитимитет од Савјета безбједности УН.

У приједлогу резолуције се истиче да је мултикултурални експеримент ЕУ пропао и на Косову.

- Након рата НАТО савеза против Савезне Републике Југославије /1999./, који је био у супротности са међународним правом, многе западне државе су признале једнострано проглашење независности Косова. У међувремену, Косовом влада националистичка партија Самоопредјељење под премијером /самопроглашеног Косова Аљбином/ Куртијем, која у свом програму предвиђа стварање Велике Албаније повезивањем Косова са Албанијом - појашњава се у приједлогу резолуције.

Да би се успоставио мир на Косову, сматрају посланици АфД у Бундестагу, морају се краткорочно ојачати права српске мањине и пренијети извршна овлашћења на асоцијацију српских заједница на сјеверу Косова насељеног Србима.

- Српским црквама и манастирима, које је опљачкала албанска мафија 2004. године, националним светињама Србије као нпр. свјетској баштини УН Високим Дечанима треба дати екстериторијални статус који гарантују УН како би се обезбиједила њихова заштита и интегритет. Такође, сваки покушај притиска на матичну државу Србију да ли у косовском питању или у случају санкција Русији, недопустиво је мијешање у унутрашње ствари Србије и треба најоштрије одбацити - истиче се у приједлогу резолуције.