latinica  ћирилица
05/12/2022 |  13:36 ⇒ 16:03 | Аутор: РТС

ЕУ: Главна порука самита у Тирани подршка чланству Западног Балкана

Уочи самита ЕУ–Западни Балкан у Тирани, европски званичници у Бриселу истичу да ће главна порука састанка бити недвосмислена подршка чланству региона у ЕУ и позив на убрзање процеса приступања.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Чињеница да се први пут самит са Западним Балканом одвија у једној од земаља региона је симбол "ојачаног партнерства ЕУ и региона у вријеме сукоба у Украјини", истичу званичници ЕУ пред почетак самита.

- Нагласак разговора ће бити на солидарности, која иде у два правца. Поновићемо важност усаглашавања партнера са нашим заједничким мјерама укључујући и санкције, али желимо да на различите начине помогнемо да се ублаже економске посљедице руско-украјинског сукоба - наводе представници ЕУ.

Лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона

У декларацији самита, у коју је РТС имао увид, лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона, већ у фази приступања, најављују финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање посљедица енергетске кризе и наглашавају значај партнерства ЕУ и Западног Балкана у свјетлу сукоба у Украјини.

Усаглашена заједничка декларација позива и на појачану интеграцију региона са заједничким тржиштем ЕУ и најављује укидања роминга између земаља ЕУ и Западног Балкана.

У исто вријеме, ЕУ позива земље региона да се држе "основних европских вриједности и принципа, у складу са међународним правом", принципа демократије и владавине права" и да јасније иступају у јавности о предностима партнерства са ЕУ.

Према најавама из ЕУ, на самиту ће посебно бити ријечи о пакету помоћи енергетском сектору региона у износу од једне милијарде евра бесповратних средстава и потенцијалних 2,5 милијарде инвестиција.

Овај пакет "ће помоћи региону да ублажи посљедице кризе и убрза енергетску транзицију", наводи се у тексту декларације и истиче да ће "500 милиона ићи директно као хитна помоћ домаћинствима и малим предузећима, док ће других 500 милиона бити бесповратна подршка енергетској независности, транзицији у унапређењу гасне и електричне инфраструктуре".

Очекује се потписивање декларације о смањењу цијена роминга

На самиту ће бити потписана и заједничка декларација оператера из ЕУ и Западног Балкана о постепеном смањењу цијена роминга, почев од 2023. године, са циљем да се трошкови накадно у потпуности укину.

Као примјере постепене интеграције региона са ЕУ већ у фази приступања, европски званичници наводе споразум о укидању роминга, договор о заједничкој платформи за куповину енергената и истичу да је у току рад на новим модалитетима.

"Чешко предсједништво ЕУ је представило документ у којем предлаже практичне начине како да повежемо испуњавање мјерила за отварање и затварање одређених поглавља са ближим повезивањем са ЕУ у конкретној области".

Европски званичници очекују да ће лидери ЕУ на самиту партнере на Западном Балкану позвати да се држе "основних европских вриједности и принципа у складу са међународним правом" и да ће нагласити значај поштовања принципа демократије, владавине права, важност борбе против корупције и организованог криминала, подршке људским правима, правима мањина и родној једнакости".