latinica  ћирилица
05/12/2022 |  13:49 | Аутор: РТРС

"Деминутив" побједник 7. бањалучке гитаријаде (ФОТО)

У препуном Клубу студената синоћ се бањалучкој публици представило шест финалиста 7. бањалучке гитаријаде.
Бањалучка гитаријада - Фото: РТРС
Бањалучка гитаријадаФото: РТРС

Жири у саставу: Игор Паспаљ, магистар музике и гитариста, Дражен Кецман, Нинослав Тики Добријевић и Зоран Ђурић, продуцент и организатор гитаријаде, имао је заиста тежак задатак да изабере најбоље међу одличнима.

Прво мјесто освојио је "Деминутив", бенд из Прњавора који постоји нешто више од три године. Иако млади, иза себе имају много клупских и фестивалских свирки. У посљедње вријеме се баве интезивним ауторским радом. Бенд чине: вокал бенда Маја Китић, гитариста Немања Данојевић, бас гитаристкиња Катарина Ћелић и бубњар Небојша Вуковић.

Бањалучка гитаријада

Друго мјесто припало је бенду "С-алт" који чине: фронтмен и текстописац Филип Марић, Јасмин Авдић (бас гитара), Денил Бабовић и Младен Ристић (гитаре), Амина Халилчевић (бубањ) и Бакир Мемишевић (клавијатуре).

Бенд алтернативне музике из Тузле, настао је 2021. године. До сада су објавили три сингла: "Горко Слатко", "Новчићи" и "Стишај глад", који ће се наћи на дебитантском албуму “Текстуре“.

Трећу награду освојио је бенд "Ехо Радар" из Приједора, формиран 2018. године, а чине га Марко Дивјак (глас, гитара), Никола Граб (гитара), Игор Стакић (бас) и Дамир Кнежевић (бубњеви). До сада су објавили осам ауторских пјесама. Бенд је до сада побједио на три гитаријаде: "На путу за југ" у Мостару, "Рок фест" у Александровцу и Music Vibes фест у Ужицу.

Бањалучка гитаријада

Квалитетом нису заостајали ни остали финалисти: "Skhizm", млади ауторски бенд из Приједора, "Под Притиском", "алтернатив" хард рок/метал састав из Бањалуке и "Лорем", новостоворени бањалучки бенд који свира хард рок и метал.

Организатор 7. бањалучке гитаријаде Зоран Ђурић изјавио је Гитаријада протекла одлично и да се уз овакве изузетне младе ствараоце и извођаче, те огромно интересовање и подршку публике, имамо чему надати.

- Надам се да ће сви медији подржати младе ауторске бендове и дати им много више простора и подржати њихов рад, јер само тако можемо развијати нашу музичку сцену - додао је Ђурић.