latinica  ћирилица
05/12/2022 |  14:15 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Петричевић: Дигитализацијом рада унаприједити продуктивност и конкурентност

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић истакао је значај дигитализације у привреди како би компаније задржале корак са развојем и унаприједиле продуктивност и конкурентност.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Према његовим рјечима, ресорно министарство је у протеклом периоду подржало дигитализацију малих и средњих предузећа.

- Ове године за те намјене смо издвојили око 780.000 КМ. Прошле године је био пилот пројекат у оквиру којег смо подржали привреднике са 257.000 КМ. И у буџету за наредну годину предвиђено је издвајање за ову намјену у износу од 380.000 КМ - прецизирао је Петричевић прије почетка округлог стола "Комора у дигиталном добу" коју је организовала Подручна привредна комора Бањалука у оквиру Дана Коморе.

Он је изразио увјерење да ће и кроз будуће ребалансе тај износ бити повећан.

- Уз ту подршку, Министарство издваја и за набавку технологије и опреме, за шта ће наредне године бити издвојено 14 милиона КМ. Ове године је издвојено око 13,5 милиона КМ - поручио је Петричевић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истакао је да је неопходно у свим сферама друштва увести дигиталне алате и спровести дигитализацију, као и да компаније прате те трендове у свијету.

- У ери када имамо недостатак радне снаге једино улагање у нове технологије и индустријски развијенију опрему можемо да хватамо прикључак са свијетом и одржимо ниво конкурентности - поручио је Рачић.