latinica  ћирилица
05/12/2022 |  15:19 ⇒ 07/12/2022 | 11:45 | Аутор: РТРС

Благојевић: Ово друштво је пробило дно бешчашћа

Читам најаве у којима се износи да ће ЦИК БиХ прогласити важећим један листић настао током гласања за избор српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, које је одржано 1. децембра ове године у Народној скупштини Републике Српске. Не могу се начудити колико је ово друштво пробило дно бешчашћа, колико је духовно и душевно труло да нешто што је очигледно неважеће може прогласити важећим, поручио је у својој колумни доктор Милан Благојевић, професор Уставног права.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Колумну преносимо у цијелости:

Читам најаве у којима се, са извјесношћу, на неким од овдашњих портала најприје износе тврдње да ће Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ) прогласити важећим један листић настао током гласања за избор српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, које је одржано 1. децембра 2022. године у Народној скупштини Републике Српске.

Већ таква најава баца озбиљну сумњу на (не)законитост рада ЦИК БиХ, јер откуд би медији, осим из ЦИК-а, прије сједнице ЦИК-а могли сазнати какву одлуку ће донијети ЦИК. Та сумња је само појачана, да не кажем забетонирана, оним што се и догодило, а то је чињеница да је оно што су ти портали најавили ЦИК БиХ и потврдио својом незаконитом одлуком од 5. децембра ове године. Не могу се начудити колико је свим тим ово друштво пробило дно бешчашћа, колико је духовно и душевно труло да је спремно да нешто што је очигледно неважеће може прогласити важећим.

Јер, из предметног листића, доступног на овдашњим медијима, толико је јасно да је онај ко је гласао на том листићу дијагонално прецртао, а не заокружио, назив ПДП као странке, и то га је прецртао двјема дијагоналама, како слијева надесно тако и здесна налијево у квадратићу у којем је уписан назив те странке.

Елементарна људска свијест и савјест (а савјест је моћ свијести да морално исправно вреднује сопствена и туђа понашања), које су као такве преточене и у слово Изборног закона, кажу да се у том случају листић проглашава неважећим, пошто се у најмању руку не може неспорно утврдити изборна воља гласача. Јер, у конкретном случају на поменутом листићу гласач је јасно прецртао цијели назив странке, што је за сваког разумног и савјешћу испуњеног човјека јасан знак да тиме изражава своје незадовољство према тој странци и гласа против ње, а не да гласа за њу. С тим у вези треба имати у виду и оно што је управо ЦИК прије гласања у својој напомени јасно наредио на том листићу насловљеном меморандумом ЦИК БиХ, а то је текст сљедећег садржаја: "Гласање се врши стављањем знака X у квадратић поред назива предлагача кандидатске листе". Дакле, цитираном наредбом и ЦИК БиХ је више него јасно указао гласачу, који је не било ко него посланици Народне скупштине Републике Српске, да гласа тако што ставља знак X у оном малом квадрату, тј. квадратићу који се налази до великог квадрата, јер је управо унутар тог великог квадрата написан назив предлагача кандидатске листе, што је овдје била једна политичка странка. То у коначном значи да је и ЦИК БиХ на тај начин одредио, чиме је правно обавезао и себе, да неће прогласити важећим гласачки листић ако гласач на њему у великом квадрату прецрта назив предлагача кандидатске листе.

Није од важности која странка је прецртана у оном великом квадрату од стране гласача, да ли је то ПДП, СНСД или нека трећа странка. Могао је то бити и СНСД, да је назив те странке био написан у великом квадрату на листићу и да је био прецртан. Правна посљедица би и у том случају била иста, а то је неважећи листић, будући да је само то истинска владавина права у којој закон једнако важи за све.

У најбољем случају по оне који би да се код овог листића баве работом која је криминална, настојећи да очигледно неважећи листић прогласе важећим, што је тешка злоупотреба положаја којом би се некоме противправно прибавила власт, треба имати у виду и сљедеће... Наиме, гласањем у виду прецртавања цијелог назива странке исписаног у великом квадрату бирач није исказао своју јасну вољу, јер из тога што у два наврата дијагонално прецртава цијело име странке на гласачком листићу у најмању руку није јасно да ли тиме гласа за њу или, пак, таквим прецртавањем исказује свој протест против те странке и тиме у ствари гласа против ње.

А чим постоје овакве дилеме, то је онда школски примјер ситуације коју има у виду Изборни закон БиХ када у члану 5.17. тачка 1) прописује да је гласачки листић неважећи ако је "испуњен тако да није могуће са сигурношћу утврдити којој је политичкој странци бирач дао глас". Очито је како ова законска одредба за гласачки листић, да би са сигурношћу био важећи, тражи да се на њему не прецртава име политичке странке, већ да се упише знак X у квадратић поред великог квадрата са називом странке или да се тај назив заокружи, било заокруживањем квадратића поред назива странке или заокруживањем, а никако прецртавањем, цијелог назива странке. На то осим Изборног закона упућује и она наредба ЦИК-а БиХ, јасно исписана на гласачком листићу, према којој се, како је речено, гласање врши стављањем знака X у квадратић поред назива предлагача кандидатске листе, што ће рећи да се и тиме од стране ЦИК-а рекло да ће гласачки листић бити неважећи ако у великом квадрату буде прецртано име странке.

И управо зато када бирач не заокружи политичку странку нити у малом квадрату поред њеног назива стави знак X, већ јасно у два наврата у великом квадрату дијагонално прецрта цијели назив странке као у случају конкретног листића, онда, у најбољем случају по оне који би без икаквих скрупула да тиме некоме незаконито прибаве власт у парламенту, није могуће да се са сигурношћу утврди да ли је тиме бирач гласао за странку или је, у ствари, прецртавши назив странке тиме гласао против те странке и изразио свој протест према њој. Ово стога што је таквим прецртавањем онемогућио да се утврди његова стварна воља, да ли тиме гласа за или против странке. А све то у коначном такав гласачки листић може чинити и чини само неважећим, а никако важећим.

Зато је ван памети и поштења инсистирање да се предметни листић прогласи важећим. Исто се може рећи и за одлуку ЦИК БиХ од 5. децембра ове године којом је, упркос свему, такав гласачки листић прогласила важећим. Колико негативне посљедице производи проглашавање предметног листића важећим не говори нам само сва претходно изнесена аргументација, него и хаос који ће произвести оваква незаконита одлука ЦИК-а БиХ, већ на првим, као и свим наредним изборима. Замислимо да је оно што слиједи један гласачки листић на наредним изборима којим се гласа за једну од три политичке партије. Замислимо даље да је гласач умјесто заокруживања тачке поред назива странке прецртао назив странке ААААА, као у наредном примјеру који се у битном не разликује од прецртавања назива странке на предметном листићу са избора у Народној скупштини Републике Српске:

ААААА

БББББ

ЦЦЦЦЦ

Прогласити овакав гласачки листић важећим, а управо то је ЦИК БиХ учинио сада, није ништа друго до пут у изборни хаос и лудило, и то креиране ни мање ни више од органа који је најпозванији да све то спријечи. То није само озбиљна злоупотреба јавне власти, која захтијева ургентну судску заштиту, већ је и ко зна који по реду доказ актуелности мисли Иве Андрића који је давно запазио и мудро рекао, као да није био окренут само прошлости него као да је гледао и у будућност и наше дуготрајно робовање самовољи ОХР-а, како: "Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико збунити и унаказити схватања једног народа да здрав разум и прав суд у њему отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере". На таквој подлози могу да ничу само људска подлост, бескрупулозност и поданички менталитет, а никако здраво друштво и правна држава.