latinica  ћирилица
05/12/2022 |  15:35 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Прњаворски Рибњак покренуо производњу и продају рибе (ВИДЕО)

Двије године од покретања стечаја, прњаворски Рибњак успио је да покрене производњу, а недавно и продају узгојене рибе.
Рибњак - Фото: РТРС
РибњакФото: РТРС

Очекују да ће продајом око 17 тона рибе зарадити новац за измирење дугова који износе око 100 хиљада марака.

Рибарске мреже пуне су шарана и сомова узгојених властитим радом и домаћинским односом. Набављена је шаранска млађ и висококвалитетна храна, што је дало рибу одличног квалитета.

То ће им, нарочито у вријеме поста, када се риба много тражи, донијети дуго очекиван приход.

- Моћи ћемо да сервисирамо све досадашње обавезе које су акумулиране, тако да ћемо измирити све обавезе, порезе и према УИО, а најважније биће радници у цјелости измирени и за ранији период, а поготово за ову годину - навео је Радомир Предојевић, стечајни управник у АД Рибњак.

У Рибњаку је запослено шест радника. Младен Китић овдје је 35 година. Фирма му дугује уплату за доприносе за осам година, али наду не губи. Каже, рибњак има нову шансу да настави тамо гдје је стао.

- Очекујемо да ће до нове године бити измирене плате у стечају, а оне плате које су предстечајног поступка очекујемо да ће бити са продајом фирме измирене. Имамо још једну седмицу да се ради теренски излов, већина рибе је сада пребачена у зимовнике, а кренула је и продаја - истакао је Китић.

Средствима Владе Српске од 100.000 марака, Рибњак је технички оспособљен и самоодржив.

Све текуће обавезе се измирују.

Из ранијег периода пријављена су потраживања од 18 милиона, од чега је 13,5 милиона оспорено. Рибњак је сачувао и увећао стечајну масу, а запослени кажу да би идеално било их купи неко ко се бави рибарством.

- Ако би дошло до продаје, онда из те цијене ће се морати измирити обавезе настале у току стечајног поступка, а остали дио би се дијелио акционарима по том приоритетном реду - додао је Предојевић.

Прњаворски Рибњак јединствен је у Европи.

Водом се снабдијева из двије ријеке, Укрине и Вијаке, што омогућава непрестан доток чисте и свјеже воде.