latinica  ћирилица
05/12/2022 |  16:16 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Сарадња дјечијих клиника Српске и Србије (ВИДЕО)

Споразумом о сарадњи са Институтом за здравствену заштиту мајке и детета Србије и Универзитетске дјечије клинике "Тиршова" из Београда, Општа болница у Бијељини наставља праксу добре сарадње са здравственим установама у региону.
Сарадња клиника Српске и Србије -
Сарадња клиника Српске и Србије

Уговором о сарадањи са двије највеће дјечије клинике у региону, обезбјеђује се најквалитетнији ниво здравствене заштите за најмлађе пацијенте који се лијече у бијељинској болници.

Сарадња је дефинисана првенствено у области хирургије.

- Професор Симић је еминентни дјечији хирург који се бави пластичном хирургијом и који оперише врло комплексне мане и стања из домена пластичне хирургије - главе и врата, што мало ко ради. Професор Дучић оперише урођене мане, односно дјечији је хирург и ортопед који ради операције које нико не ради ни у Бањалуци, чак ни у Сарајеву - рекао је Златко Максимовић, директор ЈУ Општа болница "Свети врачеви" Бијељина.

Споразумом је предвиђено да еминетни дјечји хирурзи из Београда, обављају теже операције у бијељинској болници, али и да учествују у едукацији домаћих љекара:

- Ми смо једна душа, једно тијело, једна држава и тако се и осећамо кад дођемо овде. Бијељинска Болница која је по значају, успјешности, условима и квалитету одмах иза УКЦ-а у Српској. Не знам све болнице у БиХ, али знајући је, сигурно је да је и по томе у врху - нагласио је Радоје Симић, директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић".

Синиша Дучић, директор Универзитетске дјечије клинике "Тиршова" из Београда, каже да сарађују са Болницом у Бијељини више од 20 година.

- Пацијенти који су упућени на дјечију хирургију изузетно су комплексни. Колега Лазић рјешава већину тих урођених мана код дјеце и ургентних стања и то ради беспријекорно - поручио је Дучић.

Доктор Микајло Лазић, специјалиста педијатрије и дјечије хирургије навео је да бијељинска болница и УКЦ у Бањалуци располажу и адекватним условима и стручним кадром, тако да се врло мали број најмлађих пацијената упућују на лијечење у Србију. Резултат је то, између осталог, и дугогодишње сарадње са колегама из Београда.