latinica  ћирилица
05/12/2022 |  16:18 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

Рогић-Хаџиабдић: Прекрижени листић не може се сматрати важећим (ВИДЕО)

Члан Централне изборне комисије БиХ Владо Рогић изјавио је данас да се листић из Народне скупштине Републике Српске на којем је прекрижено име једног кандидата за делегата у Дом народа парламента БиХ не може сматрати важећим.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

- Када погледате и добну и образовну структуру гласача, јасно се закључује да онај ко је прекрижио овај гласачки листић неће да изабере тог кандидата - рекао је Рогић који је гласао против одлуке ЦИК-а о утврђивању посредних резултата за пет српских делегата у Дому народа парламента БиХ проведених у Народној скупштини Републике Српске.

Додао је да се сад може доћи у ситуацију да се онај ко је у праву мора жалити и доказивати да је у праву.

Против ове одлуке ЦИК-а била је и члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић подсјетила је да су инструкције за утврђивање да је гласачки листић ваљан врло јасне и да су народне посланике о томе упознали и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић као и предсједник Комисије за избор и именовања.

- Ово нису обични избори за просјечног бирача. Ово су избори који се организују у Народној скупштини по строго прописаном поступку, гдје су бирачко тијело 83 посланика који знају како се испуњава листић - истакла је Хаџиабдићева.

Она је додала да је посланицима речено да листић мора бити без икаквих ознака и да су упозорени на тајност гласања.

- И поред свега ми смо у ситуацији да расправљамо да ли је тај листић важећи или неважећи. Са сигурношћу не могу рећи да је намјера јасна, зато што се гласачки листић означава са гласом икс, а ово је једна неправилна кривуља која може да значи да је желио неко да поништи тог субјекта, бојкот, а не да му да глас - закључила је Хаџиабдићева.

ЦИК БиХ признала је данас спорни листић са посредних избора у Народној скупштини Републике Српске за пет делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. То значи да ће о петом делегату из Српске олучити жријеб, односно да ли ће СНСД добити четвортог делегата или опозиција другог.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је извјештај Комисије за избор и именовање о избору делегата из реда српског народа у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, према којем су за српске делегате у Дому народа изабрани СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.

Предсједник Комисије за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске Илија Таминџија је, подносећи извјештај о гласању, рекао да су била 82 важећа и један неважећи листић.