latinica  ћирилица
05/12/2022 |  16:29 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Дачић-Лајчак: У протеклим мјесецима дошло до заоштравања односа са Приштином

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине да регионална питања западног Балкана Мирославом Лајчаком да је Београд конструктиван партнер, као и да ће наставити да се залаже да се сви проблеми рјешавају дијалогом.
Дачић и Лајчак (Фото: instagram.com/ivica.dacic.rs) -
Дачић и Лајчак (Фото: instagram.com/ivica.dacic.rs)

Он је свом саговорнику пренио да је због приштинског руководства у протеклим мјесецима дошло до заоштравања односа и да током ескалације није било мјеста за бављење нормализацијом односа Београда и Приштине.

- Нисте имали времена да се бавите озбиљнијим приступом, односно како кажу главном темом – нормализацијом односа Београда и Приштине, него су се сви бавили деескалацијом, односно решавањем кризних ситуација. Таквих је са Куртијем било скоро сваке недеље - рекао је шеф српске дипломатије.

      View this post on Instagram

A post shared by Ivica Dačić (@ivica.dacic.rs)

Према његовим речима, Лајчак је дошао управо са жељом да се створе одређени услови да се настави дијалог.

- Желимо да се испуни оно што је договорено, да се реализује потписано у Бриселском споразуму. Спремни смо да разговарамо о свим питањима, чак и онима који нам се не свиђају, с тим што се тачно зна шта су наше црвене линије - рекао је Дачић.

Он је прецизирао да под црвеним линијима мисли на реализацију потписаног, да нема чланства самопроглашеног Косова у УН јер би то било заокруживање њихове лажне независности, као и да нема физичког угрожавања српског народа на Космету, преноси РТС.