latinica  ћирилица
06/12/2022 |  07:02 ⇒ 08:34 | Аутор: РТС

Србија седми најскупљи тим у историји Мундијала који је такмичење завршио у групној фази

Према подацима њемачког специјализованог веб-сајта Трансфермаркта који се бави проценом тржишне вриједности фудбалера, тренера и тимова, тим репрезентације Србије са овогодишњег Мундијала у Катару седма је најскупља екипа која је такмичење завршила у групној фази.
Репрезентација Србије (Фото: EPA-EFE/Friedemann Vogel) -
Репрезентација Србије (Фото: EPA-EFE/Friedemann Vogel)

На првом месту Трансфермаркт листе најскупљих селекција које су такмичење окончале у групној фази Свјетског првенства налази се Њемачка репрезентација из Катара, укупне вриједности играча од чак 886 милиона евра.

Вриједност фудбалера Србије према њемачком веб-сајту износи 360 милиона евра и ова цифра их смјешта на седмо мјесто листе тимова које су Мундијал завршиле у групи.

Занимљиво је да се четвороструки свјетски првак, Њемачка селекција, први пут у историји на два узастопна Мундијала није пласирала у нокаут фазу, што аутоматски тим "панцера" из 2018. године смјешта на друго мјесто Трансфермарктове листе.

Репрезентација овогодишње Белгије је на четвртом мјесту са 563 милиона евра, док је тим Данске иза репрезентације Србије, на осмом мјесту уз 353 милиона евра тржишне вриједности фудбалера.

У топ 10 селекција налазе се још и Италија и Енглеска из 2014. године, Француска из 2010, Уругвај 2022. и Шпанија 2014. године.