latinica  ћирилица
06/12/2022 |  08:52 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Усаглашена декларација самита у Тирани: Милијарду евра за ублажавање посљедица енергетске кризе

Лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције Балкана, већ у фази приступања и најављују финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање посљедица енергетске кризе, наводи се у декларацији која би требало да буде усвојена на данашњем самиту у Тирани.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

У усаглашеној декларацији позива се и на појачану интеграцију Балкана са заједничким тржиштем ЕУ и најављује укидања роминга између земаља ЕУ и Балкана.

ЕУ у заједничкој декларацији у коју је РТС имао увид, позива земље региона да се држе "основних европских вриједности и принципа, у складу са међународним правом", принципа демократије и владавине права" и да јасније иступају у јавности о предностима партнерства са ЕУ.

Према најавама из ЕУ, на самиту у Тирани ће посебно бити ријечи о пакету помоћи енергетском сектору региона у износу од једне милијарде евра бесповратних средстава и потенцијалне двије и по милијарде инвестиција.

Овај пакет "ће помоћи региону да ублажи посљедице кризе и убрза енергетску транзицију", наводи се у тексту декарације и истиче да ће "500 милиона ићи директно као хитна помоћ домаћинствима и малим предузећима, док ће других 500 милиона бити бесповратна подршка енергетској независности, транзицији у унапређењу гасне и електричне инфраструктуре".

Самит ЕУ-Балкан данас ће у Тирани окупити лидере 27 чланица ЕУ и региона, укључујући српског члана и предсједавајућу Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић.

У оквиру Самита, предвиђено је потписивања изјаве о ромингу између ЕУ и регионалних телеком оператера, којем ће присуствовати лидери земаља Балкана, предсједник Европског савјета Шарл Мишел и предсједник Европске комисије Урсула вон дер Лејен, најављено је из Предсједништва БиХ.

На маргинама Самита, предвиђен је низ билатералних састанака Цвијановићева са званичницима ЕУ, лидерима земаља чланица ЕУ и Балкана.

Осим Цвијановићеве, из региона је најављено присуство предсједника Србије Александра Вучића, Црне Горе Мила Ђукановића, премијера Албаније Едија Раме и премијера Сјеверне Македоније Димитра Ковачевског.

На самиту ће учествовати и мађарски премијер Виктор Орбан, хрватски Андреј Пленковић, предсједник Бугарске Румен Радев.

Из Савјета ЕУ најављени су, између осталог, њемачки канцелар Олаф Шолц, француски предсједник Емануел Макрон, холандски премијер Марк Руте, предсједник Владе Белгије Александар де Кро.