latinica  ћирилица
06/12/2022 |  09:37 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Епидемија шарлаха и стрептококе у два вртића у Београду

Епидемије шарлаха и стрептококе проглашене су у два дјечја вртића у Београду, а европски и свјетски епидемиолози упозоравају на "троструку епидемију" – удруживање ковида, грипа и респираторног синицијалног вируса код дјеце.
Дјеца у вртићу - Фото: РТРС
Дјеца у вртићуФото: РТРС

Начелник Педијатрије у Дому здравља Палилула Анета Јовановић рекла је за РТС да је број прегледа код предшколске и школске дјеце повећан у протекла два мјесеца, а утврђене су респираторне вирусне инфекције, бактеријске упале грла, гнојне ангине, шарлах, а повремено и случајеви варичеле.

Шарлах, чији је изазивач бактерија лако се лијечи антибиотицима, а када је ријеч о малим богињама, Јовановићева истиче да обухват вакцинације дјеце треба да буде 95 одсто.

- Ако је обухват испод тога и колективни имунитет није на задовољавајућем нивоу, врло лако може да се догоди да избије епидемија - упозорила је Јовановићева.

Она је навела да синцицијални вирус напада мале дисајне путеве, а може да доведе до упале плућа и опасан је за одојчад и дјецу до друге године, а вирус доноси старије дијете које је у колективу.

Јовановићева је истакла да се имунитет може ојачати кавалитетном исхраном, са што више воћа и поврћа, чешћим прањем руку, дезинфекцијом површина, провјетравањем и обезбеђивањем квалитетног сна.