latinica  ћирилица
06/12/2022 |  09:44 | Аутор: РТРС

Еко топлане: Сви капацитети у пуној снази како би се обезбиједила уредна испорука

Бањалучке Еко топлане саопштиле су данас да улажу максималне напоре како би савладали све изазове и испоручили топлотну енергију потрошачима.
Еко топлане - Фото: РТРС
Еко топланеФото: РТРС

Из овог предузећа наводе да су сви расположиви капацитети у пуној снази како би се обезбиједила уредна испорука, а имајући у виду стање на дотрајалој дистрибутивној мрежи.

- Велике осцилације спољних температура у току дана на почетку гријне сезоне када је за октобар остварена највиша средња мјесечна температура у посљедњих 30 година, изазвале су негативан ефекат на успостављање континуиране испоруке топлотне енергије. Ово је изазвало и немогућност бржег откривања одређених недостатака у раду дистрибутивне мреже усљед мировања током дана на високим температурама, а које су најчешће изазивали кварови на кућним инсталацијама унутар објеката - наводи се у саопштењу.

Додају да је забиљежено и неколико значајних кварова на вреловодима који су довели до обуставе испоруке топлотне енергије и то по неколико дана, те да су дужи прекиди испоруке топлотне енергије за одређене дијелове града утицали на укупну количину произведене енергије.

- С обзиром на то да је у претходним сезонама забиљежен изузетно велики број кварова на магистралном вреловоду ка насељима Росуље, Нова варош и Паприковац, те је ово узроковало честе, вишедневне прекиде за наведена насеља, током љета 2022. изграђен је потпуно нови магистрални вреловод ка наведеним насељима, обезбијеђена је висока поузданост функционисања вреловода и остварен значајан корак ка бољем квалитету испоруке топлотне енергије, те могућност прикључења нових корисника у наведеним насељима - истичу из Еко топлана.

Из овог предузећа наводе да је ова инвестиција коштала око 1,5 милиона КМ, те да је на градској дистрибутивној мрежи, током сезоне ремонта 2022. године, укупно уложено 2,8 милиона КМ, што, како кажу, представља рекордну инвестицију од оснивања Еко топлана.

- Ово привредно друтво намјерава и даље да ради са максималним ангажовањем како бисмо оправдали повјерење наших корисника - наводе из Еко топлана.

Подсјећају да је почетком новембра ове године регистрован велики квар на дијелу дистрибутивне мреже којим се снабдијева насеље Паприковац.

- Одлуком Еко топлана, нисмо санирали тренутни квар, већ смо имајући у виду стање овога дијела мреже и честе кварове током претходних сезона, властитим улагањем од 200.000 КМ урадили потпуно измјештање трасе из приватних посједа на јавну површину, у дужини од 140 метара, како бисмо трајно ријешили овај вишедеценијски проблем и корисницима обезбиједили комфор. Корисницима који нису имали испоруку топлотне енергије због овог квара, одобрене су бонификације, у складу са Одлуком о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије - наводи се у саопштењу.

Из Еко топлана додају да је осим овог квара, забиљежен и квар на магистралном вреловоду Борик у трајању од два дана, због којег је била обустављена испорука за 20 одсто потрошача.

- Управо ови кварови су резултовали великим бројем позива у Корисничком центру Еко топлана, с обзиром на то да је прекид испоруке на Паприковцу трајао од 1. до 8. новембра, због обима посла измјештања трасе и процеса добијања сагласности од надлежних институција Путева Републике Српске и Министарства саобраћаја и веза Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Из Еко топлана кажу да је, због проблема изазваних свјетском енергетском кризом, у предстојећем периоду неопходно заједничким напорима свих институција, Града Бањалука, Шума Републике Српске, Електропривреде Републике Српске и овог предузећа, пронаћи заједничко рјешење проблема који негативно утичу на пословање Еко топлана.

- У случају да се не пронађе рјешење о питању наглог поскупљења улазних енергената, Еко топлане ће ући у проблем неликвидности, усљед чега менаџмент овог привредног друштва неће бити у могућности да настави ликвидно пословање - поручили су из Еко топлане.