latinica  ћирилица
06/12/2022 |  10:18 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд истином одговара на оптужбе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је донио одлуку да дође на самит између лидера ЕУ и западног Балкана у Тирани након разговора са другим званичницима јер је Србија посвећена процесу дијалога и приступања ЕУ.
Александар Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Александар Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

- Остаћемо чврсто на путу ка чланству у ЕУ, али истовремено морамо штитити државне интересе у складу са Уставом Србије - рекао је Вучић по доласку на самит у Тирани.

Предсједник Србије је нагласио да је у Тирану дошао да би саслушао мишљења званичника из ЕУ и региона и да, на крају, објасни став Србије.

Он је нагласио да је веома важна подршка ЕУ у енергетској кризи и истовремено је одлука о ромингу, такође за све грађане западног Балкана.

Вучић је изразио увјерење да ће на самиту чути нове стратегију ЕУ за будућност која је битна за све државе региона.

Према његовим ријечима, Србија је независна држава и свјесни су обавеза на путу ка ЕУ и усклађивању одлука са Бриселом, али исто тако имају различиту ситуацију са интегритетом своје територије која је нарушена најгори могући начин 1999. и 2008. године, те да ће о томе разговарати са европским званичницима.

- Србија је независна земља и ако је некоме лакше да је критикује и да каже да је превише блиска са Русијом, онда је то недовољан разлог за критику ако се ништа више сем тога не може додати - навео је Вучић новинарима по доласку на самит.

Он је подсјетио да је у протеклих девет до десет мјесеци у разним медијима навођено да је Србија по налогу Русије радила на дестабилизацији региона, што је, како је рекао, Београд оспорио и то не само изјавама и декларацијама већ и дјелима.

Предсједник Србије је додао да је лако износити разне оптужбе и лажи, али да на крају истина изађе на видјело и да људи виде праву истину, а то је да је Србија независна држава на европском путу и да ће тако и остати.