latinica  ћирилица
06/12/2022 |  11:25 ⇒ 12:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: Састанак Вучића и Куртија за неколико недјеља?

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је данас послије састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем да треба наставити разговоре о нормализацији односа и наредне кораке у том процесу, а да састанак на високом нивоу са предсједником Србије Александром Вучићем и Куртијем очекује за неколико недјеља у Бриселу.
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: РТРС
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: РТРС

Лајчак је рекао да је са Куртијем разговарао и о дешавањима на сјеверу КиМ као и о томе како да се процес дијалога нормализује, преноси Репортери.

- Срећом од 23. новембра више немамо рокове и кризе и можемо да разговарамо о суштини. Зато сам овдје. Да ове разговоре претворим у нормализацију односа и да на основу документа који сам овдје представио и разговарамо о сљедећим корацима у процесу. Желимо да искористимо овај замах и желимо да се састанак на високом нивоу одржи за неколико недјеља - рекао је Лајчак на конференцији за новинаре.

Он је пренио да је са Куртијем разговарао о ситуацији на сјеверу КиМ после повлачења Срба из приштинских институција, полиције и правосуђа као и о припремама за локалне изборе.

- Једно је јасно, да имамо огроман безбједносни вакуум који није добар за људе и желимо да се вратимо у нормалу, гдје полиција ради свој посао и где функционишу судови - нагласио је Лајчак.

На питање о роковима за постизање споразума и марту 2023. године, који је Курти поменуо као рок за нормализацију односа, Лајчак је рекао да није “човјек рокова“, али је навео да је сада “прави тренутак“ и да “нема времена за губљење", преноси лист.

- Вјерујемо да нема времена за губљење. Нема притиска, али не желимо да изгубимо овај тренутак. Разговарали смо и о дешавањима на сјеверу. Разговарали смо и о енергетском споразуму који тек треба да се примијени. Поново имамо нормалну ситуацију, што је позитивно - оцијенио је Лајчак.