latinica  ћирилица
06/12/2022 |  12:01 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Касиповић поздравио иницијативу за измјене Кривичног законика

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић поздравио је иницијативу за измјене Кривичног законика Српске у дијелу који се односи на кривично дјело полно узнемиравање и залагање да се унаприједи заштита жртава од сексуалног узнемиравања.
Састанак (Фото: Влада Српске) -
Састанак (Фото: Влада Српске)

Током састанка у Бањалуци са директором Фондације "Удружене жене Бањалука Горицом Ивић и професором кривичног права Милом Шикманом, који су представили ову иницијативу, Касиповић је поздравио потребу да се сарадњом владиног и невладиног сектора, те академске заједнице пронађу нормативна рјешења која би у пракси дала најбоља резултате, саопштено је из Министарства правде Српске.

Иницијатива је настала анализом усклађености Кривичног законика Републике Српске са међународним стандарима, као и анализом судске праксе за кривично дјело полно узнемиравање.

Циљ овог приједлога је да се допринесе већој заштити жртава сексуалног насиља и узнемиравања на начин да им се обезбиједи боља подршка и заштита, као и да се унаприједе генерално-превентивни ефекти кривичног законодавства у овој области, чиме ће бити створени услови који воде ка нултој толеранцији сексуалног насиља и узнемиравања у друштву, наводе из Министарства правде Републике Српске.