latinica  ћирилица
06/12/2022 |  12:46 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Азијско тржиште не хаје за одлуку Г7

 Руска нафта продаје се у Азији за 79 долара по барелу, што је осјетно изнад фиксиране цијене од 60 долара коју намеће Г7.
Г7 (Фото илустрација:  EPA-EFE/GIANPAOLO MAGNI) -
Г7 (Фото илустрација: EPA-EFE/GIANPAOLO MAGNI)

То значи да се намјера западних сила да ограниче цијену руске нафте већ у старту сусреће са проблемима - наводи Геополитика.

Према руским информацијама, дио нафте намијењене Индији куповаће европске државе.

Тако ће оне формално поштивати властиту санкцијску одредбу, а онда ће руску нафту из Индије добијати скупље него када је долазила директно из Русије.

Русија извози до 65 милиона тона "ЕСПО Бленд" нафте годишње кроз нафтовод Источни Сибир - Тихи океан, укључујући до 35 милиона кроз луку Козмино.

Руски стручњаци указују на опасност од хаоса на свјетском тржишту нафте и смјеровима снабдијевања због наметнуте горње граничне цијене за продају руске нафте.

У територијалним водама Турске већ је дошло до танкерског застоја након што је ступило на снагу смањење цијена руске нафте - извијештава "Фајненшел тајмс".

До загушења долази због чињенице да је Турска тражила додатну потврду осигурања танкера. Допуштење за улазак у Боспор и Дарданеле чека 19 нафтних танкера, а први је тамо је стигао још 29. новембра.

Итовремено, сви чекају руске контра-мјере на ограничавање цијена нафте.

Поједини руски аналитичари помињу могућност да Русија земљама које се одупру уцјени "Г7" и сиромашним државама продаје нафту по нижим цијенама, док за оне друге /које подржавају одлуку "Г7"/ - "набије" цијену.

Стручњаци се боје глобалног енергетског хаоса, а неизвјесност је већ присутна широм свијета - закључују медији.