latinica  ћирилица
06/12/2022 |  12:55 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Остојић: Никада се неће формирати "Армија БиХ"

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поручио је да се никада неће испунити нескривена жеља министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да се формира "армија БиХ", те истакао да садашње Оружане снаге БиХ могу да опстану док су у њима заступљени и Срби и постоји садашње уставно уређење земље.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

- Досадашња политичка пракса и рад Турковићеве заснивао се на унитаризму и блаћењу српског народа, због чега и има нескривену жељу да се на овим просторима формира армија БиХ која је имала такав назив у протеклом рату - рекао је Остојић Срни, коментаришући изјаву Турковићеве којом Оружане снаге БиХ назива "армијом БиХ".

Остојић је подсјетио да је реформом одбране БиХ дефинисано да су створене Оружане снаге БиХ чија је једна од компоненти - Трећи пјешадијски /Република Српска пук/, који баштини традицију Војске Републике Српске.

- Оружане снаге БиХ могу да опстану у садашњем облику док су у њима заступљени и Срби и имамо овакво уставно уређење у БиХ - порчуио је Остојић.

Након што је Савјет ЕУ усвојио 1. децембра помоћ у вриједности 10 милиона евра за потребе Оружаних снага БиХ, Турковићева је рекла да ће се вриједносним пакетом помоћи "ојачати капацитети бригаде армије БиХ".