latinica  ћирилица
06/12/2022 |  13:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Генерација 5 прославља 45 година постојања

Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је музичар Драган Илић Илке, клавијатуриста групе Генерација 5, најавио је данас концерт којим прослављају 45 година од оснивања, 8. децембра у МТС дворани.
Драган Илић, Генерација 5 (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић) -
Драган Илић, Генерација 5 (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић)

- Кад се осврнем уназад иза нас је 45 година, а пред нама је сљедећих 45. Човјек мора да буде позитиван, увијек мора да гледа добре стране, тако да о лошим не бих причао. За 45 година паралелно су се дешавале лоше и добре ствари, као и у животу - рекао је Илић.

Према његовим ријечима, бенд је група грађана, а Генерацију 5 су чинили "другари из краја, врачарска дјеца", који су свирали по клубовима и мјесним зајендицама више се зезајући и дружећи се.

- Постало је озбиљно кад сам схватио да могу да компонујем и пишем текстове и пожелио да то снимимо. Пуно је утицао на моју каријеру брат Сања Илић, у њему сам видио узор, имао је своје бендове и тим путем сам хтео да кренем - нагласио је Илић.

Генерација 5 је "прегрмила 45 година", а Илић истиче да је на концерту 8. децембар у београдској МТС дворани славе 45 година постојања, а не рада, јер су имали паузу у каријери.

- Кад бенд траје толико дуго паузе су неминовне. Засићење једни другима, од свирки, окружења, медија. Сад грувамо, сад смо на колосијеку. Show Must Go On - нагласио је клавијатуриста.

Према његовим ријечима, Генерацију 5 бије глас да су бенд са "нит мање албума, нит више хитова".

Бенду је у почетку доста помогао Корнелије Бата Ковач (1942-2022) ко им је дао пјесме са којима су стартовал и - "Уморан од свега" и "Ти само буди довољно далеко".

Илић се присјетио да су насумце били изабрани да са те двије пјесме учестују у филму "Дошло доба да се љубав проба" редитеља Зорана Чалића као бенд који свира у сцени матурске вечери.

- "Ти само буди" је била у неком средњем темпу. Ја сам рекао: "Бато, ово је по мени балада". Снимили смо те двије пјесме, дошли на снимање, чак се и видимо на бини - и не уђемо у филм! - рекао је Илић.

Према његовим ријечима, филмаџијама нису одговарале јер им је "Ти смао буди" имала тугаљив текст, а "Уморан од свега" смарачки назив.

Генерација 5 је имала два почетка, од којих је први био велики концерт у београдској хали Пионир, гдје су им предгрупе били Булевар и Зана.

- Пуна дворана Пионир и онда смо схватили да стварно нешто представљамо у музичком свијету и то је био репер да смо нешто постигли - навео је Илић.

Други је почетак био поновно окупљање бенда 1993. године и пјесма "Најјачи смо остају" која се, присјећа се Илић, "вртила на свим станицама, а спот је успјешно приказао у повратничкој снази групу која је потом свуда наступала.

Илић се присјетио и да је Генерациај 5 ишла 1982. на велику југословенску турнеју пошто им је поп пјевач Здравко Чолић понудио да буду његови гости, када су за три м есеца одржали 70 концерата и "прошли од Триглава до Ђевђелије".

Те 1982. је било дошло веме да чланови бенда иду у војску, а послије двије године паузе "ствар је ишчилила, није више постојала енергија" да наставе даље са свирањем.

Илић је додао и да је као композитор осјећао оптерећење да пише тако да свака пјесма постане хит.

- Такав притисак нисам успио да савладам. Требало је доста времена, да послије десет година схватим да није суштина да пишеш хитове него да радиш оно што волиш. Тако смо се вратили 1993. - каже клавијатуриста.

Према његовим ријечима, пјесме Генерације 5 су се вртиле на радију без обзира да ли је бенд постојао или не, али је његовим члановима било криво што их не свирају уживо.

Илић се присјетио и да му је продуцент Рибље чорбе Џон Мекој рекао: "Никад не смијеш да станеш, јер не знаш околности у којима ће се нека нова пјесма десити и како ће проћи, јер потенцијално може да буде хит".

- А да ли ће бити хит или не, зависи од много оклоности укључујући и срећу. Радимо и даље, пишемо пјесме издаваћемо их, да сачекамо ту пјесму која ће бити општенародно прихваћена. То нам је мотив да наставимо даље - рекао је музичар.