latinica  ћирилица
06/12/2022 |  13:59 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Стевановић: ЦИК БиХ грубо прекршио Изборни закон

Одлуком да важећим прогласи листић на којем нема гласа ни за политичку странку, ни за кандидате ПДП-а, већ је прецртан назив те политичке партије, ЦИК БиХ грубо је прекршио Изборни закон и Упутство о спровођењу посредних избора, које је сам донио, изјавила је замјеница предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић.
Споменка Стевановић - Фото: СРНА
Споменка СтевановићФото: СРНА

Стевановићева је рекла да Изборни закон БиХ јасно прецизира шта садржи гласачки листић, укључујући и упутство о начину гласања, саопштено је из ДЕМОС-а.

- Изглед и садржај гласачког листића и приликом избора делегата у Дом народа парламента БиХ из реда српског народа утврдио је ЦИК и у напомени истакао да се гласање врши стављањем знака "x" у квадратић поред назива предлагача кандидатске листе - навела је Стевановићева.

Она је подсјетила да ЦИК контролише процедуру избора, а изборе проводи надлежно радно тијело Народне скупштине Републике Српске, у овом случају Комисија за избор и именовања.

- Нигдје није прописана надлежност ЦИК-а да утврди да ли је листић важећи или неважећи и овим потезом ЦИК је потпуно отишао изван оквира своје надлежности - додала је Стевановићева.

Према њеним ријечима, смијешно је да ЦИК тумачи наводну вољу некога да гласа за листу ПДП-а, јер је код технике избора важна формална фактичка радња да би листић био важећи.

ЦИК БиХ јуче је признао спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића што значи да ће о петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жријеб.