latinica  ћирилица
06/12/2022 |  14:02 ⇒ 15:08 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против осам особа због убиства начелника Башића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против осам особа које се терете за организовани криминал повезан са више тешких кривичних дјела почињених у периоду од 2020. до 2022. године, укључујући и убиство начелника крим-полиције Приједор Раденка Башића.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

У оквиру предмета "Далибор Раилић и други" обухваћени су докази из "Скај" и "Аном" апликација, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени су Далибор Раилић, Александар Миљатовић, Игор Репајић, Харис Гредељ, Мирјана Вујовић, Жељко Симић, Александар Ивковић и Горан Гвозден.

У оптужници се наводи да су оптужени, након претходног међусобног договора кориштењем криптованих апликација, кријумчарили дрогу кокаин и марихуана у више наврата, коју су кријумчарили, транспортовали, скривали и даље пласирали на илегалном нарко-тржишту у БиХ, као и иностранству.

Раилић се терети да је велике износе новца, које је незаконито стекао чињењем кривичних дјела нарко-криминала, користио за куповину станова, некретнина, скупоцјених возила и држао на банковним рачунима, те је од Суда БиХ затражено и извршено блокирање имовине оптуженог, а током поступка тражиће се одузимање цјелокупне незаконито стечене имовине.

Раилић, Миљатовић и Репајић терете се да су, након што је Раилић организовао групу људи са циљем убиства начелника Башића, а ради спречавања истрага за криминал и кријумчарење дрога, приступили организованиј групи у оквиру које је Миљатовић 21. марта ове године починио тешко убиство Башића употребом ватреног оружја на јавном мјесту у раним јутарњим часовима, које је због суровости извршења, као и чињенице убиства полицијског службеника тешко нарушило безбједносну у Приједору и цијелој БиХ, истичу у Тужилаштву.

Оптужене терете за кривична дјела организовани криминал, неовлаштен промет дрога, прање новца и тешко убиство, као кривично дјело за које се по важећем закону може изрећи казна доживотног затвора.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем 76 свједока, четири стручна вјештака из различитих области, као и прилагањем више стотина доказа, међу којима и докази из "Скај" и "Аном" апликација, добијени у међународној правној помоћи и међународном размјеном доказа од партнерских институција земаља ЕУ и свијета.

Оптужница ће током дана бити прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.