latinica  ћирилица
06/12/2022 |  15:47 | Аутор: СРНА

Кошарац: Еспертски тим ће пратити имплементацију правне стратегије

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да би Савјет министара на наредној сједници требао да усвоји одлуку о формирању тима који ће пратити имплементацију правне стратегије која се односи на изградњу радиоактивног одлагалишта на Трговској гори у Хрватској, с циљем заступања интереса свих у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац сматра да постоје капацитети да у складу са правом и међународним споразумима буду адекватно заступљени интереси свих у БиХ када је ријеч о Трговској гори.

- Сви нивои власти у БиХ обезбиједили су финансијска средства за рад експертског тима из БиХ за Трговску гору. Веома је важно да верификујемо рад овог тима када је ријеч о директним истраживањима на овом локалитету и у оном дијелу који се налази у Републици Српској и у Федерацији БиХ - рекао је новинарима Кошарац.

Он тврди да ће сутрашњи састанак у Новом Граду о овом питању бити веома продуктиван.

- Подсјетићу да је у овој години Влада Републике Српске издвојила милион КМ за рјешавање питања Трговске горе, заједнички ниво око 500.000 КМ са намјером да исти износ буде и наредне године, а Влада Федерације БиХ нешто мање. То ће бити дистрибуисано тимовима који ће радити истраживања на основу плана експертског тима који је и међународно верификован - рекао је Кошарац.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпaда.