latinica  ћирилица
06/12/2022 |  16:34 ⇒ 20:00 | Аутор: Агенције

Мишел: Будућност Европе сигурнија са земљама Западног Балкана (ВИДЕО)

Будућност Европе биће сигурнија када земље западног Балкана буду у саставу ЕУ, изјавио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.
Самит у Тирани (Фото: EPA/MALTON DIBRA) -
Самит у Тирани (Фото: EPA/MALTON DIBRA)

Он је на конференцији за новинаре након самита ЕУ - Западни Балкан у Тирани рекао да се ради о важном самиту који "пише историју", јер су први пут за истим столом лидери ЕУ и региона.

Према његовим ријечима, обје стране морају да ураде доста тога, потребан је напредак у борби против корупције и у вези са поштовањем владавине права, а ЕУ се мора даље посветити западном Балкану.

Коментаришући споразум о ромингу, који је данас потписан са оператерима, Мишел је нагласио да је то корак напријед и да ће помоћи туризму.

Мишел се осврнуо и на тему миграција, рекавши да су миграције увијек тешка и осјетљива тема, те да је потребна конкретна и оперативна сарадња са регионом усљед новог прилива миграната.

Он је истакао да је захвалан партнерима из региона, јер у претходним данима постигнут напредак у вези са визном политиком.

Мишел је додао да је у Тирани одржан "кључни самит", уз висок ниво поштовања и повјерења у тешким временима, усљед климатске и украјинске кризе.

РАМА: САМИТ СЈАЈАН ЗНАК МЕЂУСОБНЕ ПОТРЕБЕ ЕУ И РЕГИОНА

Чињеница да се Самит ЕУ - западни Балкан први пут одржава изван граница Уније је знак свјесности о међусобној потреби региона и Уније, изјавио је предсједник Албаније Еди Рама на конференцији за новинаре након самита.

Он је истакао да је међу регионалним лидерима видио борбу за регион, као и међу лидерима ЕУ, за које је рекао да су били "одлучни у борби за западни Балкан" и у томе да "тежак процес приступања ЕУ не умре у агонији".

Рама, који је био домаћин самита, истакао је да је сада тренутак да се свим људима у региону пошаље порука да је ЕУ ту за све људе на Балкану.

Према његовим ријечима, регион је био суочен са "тешким тренуцима, фрустрацијама и патњом", али није одустао од вјере у ЕУ.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ПОСЛАТА ЈАСНА ПОРУКА О ЈЕДИНСТВУ

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је након Самита ЕУ - Западни Балкан да је са овог састанка послата порука о јединству, нагласивши да Брисел искрено подржава политику проширења.

Она је напоменула да је важно да се све што се ради у ЕУ поводом рјешавања енергетске кризе преслика на западни Балкан.

Фон дер Лајенова је додала да су инвестиције у енергетске системе и обновљиве енергетске ресурсе на западном Балкану дио ширег економског и инвестиционог плана што обухвата, између осталог, улагања у саобраћај, водоводну и канализациону инфраструктуру и дигиталне технологије.