latinica  ћирилица
06/12/2022 |  17:43 | Аутор: СРНА

Сарадња у области електроенергетике Српске и Норвешке

На састанку министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића са представницима Норвешко-босанског пословног удружења и норвешке компаније "Емерџи" представљени су потенцијали за развој пројеката соларних и вјетро електрана, уз могућност сарадње ове фирме са "Електропривредом Српске" и приватним компанијама.
Петар Ђокић са представницима норвешке компаније "Емерџи" - Фото: СРНА
Петар Ђокић са представницима норвешке компаније "Емерџи"Фото: СРНА

Ђокић је на овом данашњем састанку у Бањалуци рекао да Српска располаже знатним потенцијалима за изградњу енергетских објеката који користе обновљиве изворе енергије.

Из ресорног Министарства су навели да је састанак са предсједником Норвешко-босанског пословног удружења Јаном Морицом и потпредсједником за развој пословања компаније "Емерџи" Ејалом Баразанијем организован да би се конкретизовала сарадња између компанија из Српске и норвешких компанија међу којима је и "Емерџи", која је заинтересова за сарадњу са у области електроенергетике.

- Енергетска транзиција у којој активно учествујемо мораће бити настављена, а ми своју шансу видимо у изградњи великих соларних, вјетро и хидро електрана користећи више модела, па и модел јавно приватног партнерства, уз максимално укључивање домаћих привредних субјеката - рекао је Ђокић.

У изградњу енергетских објеката који користе обновљиве изворе енергије планирано је инвестирање више милијарди евра.

Састанку су, осим представника више фирми из Српске које послују у области електроенергетике, присуствовали и представници Привредне коморе и "Електропривреде Републике Српске".