latinica  ћирилица
06/12/2022 |  19:30 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Ситуација на КиМ мирна, полиција почела истрагу

Ситуација на сјеверу Косова и Метохија тренутно је мирна послије данашњих инцидената у Зубином Потоку и сјеверном дијелу Косовске Митровице, јавио је дописник Срне.
Зубин Поток (Фото: Танјуг/ Филип Краинчанић) -
Зубин Поток (Фото: Танјуг/ Филип Краинчанић)

Предсједник Грађанске иницијативе "За Зубин Поток" Милија Бишевац рекао је раније Срни да је данас испред зграде општине Зубин Поток дошло до инцидента када су новоименовани представници општинских изборних комисија, углавном Албанци покушали да са представницима Централне изборне комисије привремених институција из Приштине уђу у просторије ОИК-а.

Бишевац је рекао да су ту били и грађани који су их спријечили у намјери. Међутим, представници комисије успјели су да уђу у сједиште ОИК-а али су убрзо због окупљања гарђана напустили зграду општине.

Директор Управе за спорт у сјеверном дијелу Косовске Митровици Петар Трајковић рекао је да је ситуација у једном моменту била врло напета.

- Пред крај радног времена, чули смо ломљаву, лупање вратима, а затим и три снажне експлозије. Погледао сам кроз прозор и видио наоружане полицајце који су у рукама држали аутомате, али и наоружане полицајце у цивилу. Запослени су доживјели стрес од детонација, поготово жене, једну смо колегиницу морали да водимо и у Хитну - испричао је Трајковић за "Косово онлајн".

Трајковић се нада да се наредних дана неће понављати овакве ситуације с обзиром да су просторије ОИК демолиране, али да напетост међу грађанима у сјеверном дијелу Митровице постоји.

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељал Свећља рекао је данас да је полиција започела истрагу у вези са данашњим дешавањима на сјеверу Косова и Метохије.

Он је на "Фејбуку" написао да су "организоване групе и маскирани појединци напали општинске службенике и полицију гранатама и хицима испаљеним у ваздух да би их спречили у вршењу службених дужности" и да је полиција започела истрагу да би их идентификовала.

Свећља је навео да ће полиција наставити своје ангажовање у складу са својим мандатом на Косову и Метохији.

Из ЦИК-а у Приштини јуче су најавили да ће њени представници са новоименованим чановима ОИК-а у пратњи косовске полиције отићи до канцеларија да би снимили ситуацију и утврдили да ли постоје услови за организовање и одржавање избора за градоначелнике у свих четири општине на сјеверу Покрајине 18. децембра и за одборнике у Лепосавићу и Зубином Потоку 25. децембра.