latinica  ћирилица
06/12/2022 |  19:40 ⇒ 07/12/2022 | 12:58 | Аутор: СРНА

Човић: Састанак са представницима "осморке" о формирању извршне власти

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је да би на сутрашњем састанку са представницима "осморке" требало да разговарају о формирању извршне власти и подјели ресора.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је да би на сутрашњем састанку са представницима "осморке" требало да разговарају о формирању извршне власти и подјели ресора.

- Примарно ћемо разговарати о федералном нивоу, а онда прећи на Савјет министара. Током викенда сам имао контакте с представницима Републике Српске. Мислим да је и друга страна то урадила, тако да лагано приближавамо ставове. Мислим да нам ни изблиза неће бити потребно времена као прије - рекао је Човић вечерас у Мостару.

Он је навео да је циљ до краја године имати Владу Федерације БиХ и Савјет министара, као и усвојене буџете.

- Наравно, дотаћи ћемо се и кантоналних нивоа, гдје ова структура странака може заједнички договорити власт - рекао је Човић.

Он је напоменуо да је српски члан и предсједавајућа у Предсједништву БиХ Жељка Цвијановић јуче покренула процедуру у вези са именовањем замјеника предсједника ХДЗ БиХ Борјане Кришто за предсједавајућу Савјету министара.

- Надам се да ће предсједавајућа у Предсједништву БиХ са својим сарадницима, онако како то предвиђају пословници, ту процедуру завршити врло скоро како бисмо Савјет министара имали до Божића, односно, до краја године - рекао је Човић.

Човић се данас састао са министром рада и социјалне политике Хрватске Марином Пилетићем, а тема је била боља припрема за европски стандард када је у питању сегмент социјалне заштите.

- Маштамо о томе да ћемо до краја године добити кандидатски статус, онда желимо бити спремни за све оно што ће нова извршна власт бити у могућности практиковати. Постоји безброј ствари које ми овдје морамо прилагодити стандардима ЕУ и чини нам се да је то најбоље урадити преко Хрватске, да њихова искуства уградимо у све нове законе које ћемо морати прилагођавати - рекао је Човић.

Одговарајући на питање зашто се хрватски представници нису жељели одазвати позиву на састанак с иранским шефом дипломатије Хосеином Амиром Абдолахианом данас у Сарајеву, Човић је навео да због састанка у Мостару није могао бити у Сарајеву.

Пилетић је рекао да су у буџету Хрватске за наредну годину осигурана средства од 600.000 евра за јавни позив за пројекте за јединице локалне самоуправе за подручје развијања социјалних услуга.

- Циљ је да први пут успоставимо трајну сарадњу на подручју социјалне политике и да то буде још један доказ снажне подршке Владе Хрватске БиХ на њеном европском путу. Такође, уз све оно што смо прошли приликом приступања ЕУ, сав тај трансфер знања желимо пренијети свима којима то буде потребно у БиХ, како би олакшали приступни пут - рекао је Пилетић.