latinica  ћирилица
06/12/2022 |  20:08 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Цвијановић за РТРС: БиХ никад ближе кандидатском статусу (ВИДЕО)

Данас су у ЕУ задовољни чињеницом да смо провели изборе, да смо ушли у разговоре који су озбиљни у формирању власти, а да ће у Републици Српској за неколико дана бити све завршено, поручила је послије Самита у Тирани за РТРС Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Сада је далеко реалнија слика него што је то био раније случај.  То је само по себи довољно за добијање статуса кандидата. Никада нисмо ближи добијању кандидатског статуса. Очигледно да су геополитичке околности убрзале активизам да се приступи Западном Балкану на одговорнији начин - поручила је Цвијановићева у нашем Дневнику плус.

У свјетлу разговора у Тирани српски члан Предсједништва имао је и разговоре са лидерима неколико земаља региона.

- Крајње је вријеме да нико никоме не блокира пројекте. Опредјељеност свих у регији је да те пројекте и шансе које нам се указују гледамо као заједничке, и то је велики помак - истакла је Цвијановић.

По начину на који су вођени разговори, истиче да није било притисака на актере.

- Ово су до сада најрелаксиранији разговори без притисака и видим вољу да ЕУ посматра Западни Балкан као партнера. Оптимиста сам да ће половином децембра бити додјељен кандидатски статус БиХ - нагласила је Цвијановића.

Цвијановићева је додала да постоји и проблем нелегалних миграција.

- ЕУ жели да продуби сарадњу са земљама Западног Балкана, да се дефинишу одређене стратегије и да их се сви придржавају - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева сматра да је добро када се обезбиједе донаторска средства са стране за деминирање у БиХ.

- То су важне ствари и захтијевају заједничке напоре, али добро је када се обезбиједе средства и са стране или из донаторских извора, да то не мора бити само из наших буџета - изјавила је Цвијановићева у Тирани, након што је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом рекао да ће БиХ добити 10 милиона евра помоћи за деминирање.