latinica  ћирилица
06/12/2022 |  20:23 | Аутор: СРНА

СНСД Брчко: Истина и правда не станују у Сарајеву

Суд БиХ није формиран да би донио истину и правду већ да би на најгрубљи начин прикрио чињенице о страдању Срба у протеклом рату, оцијенио је брчански одбор СНСД-а након што је Суд БиХ провестепеном пресудом ослободио Хазима Фазловића за злочин над српским војницима у Брчком.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Из ОО СНСД у Брчком истичу да је то потврдила и данашња пресуда Суда БиХ, којом је још један осумњичени за масакр над 11 заробљених бораца Војске Републике Српске у Бодеришту код Брчког у марту 1993 године неправоснажно ослобођен оптужби.

"Поруке које се на овај начин шаљу - да се злочин у Бодеришту није десио или да су злочини над припадницима једног народа допуштени нису на част ни Суду БиХ ни појединцима који стоје иза такве пресуде, али јесу још једна потврда да истина и правда, дефинитивно, не станују у Сарајеву", наводи брчански СНСД.

У саопштењу је истакнуто да је ослобађајућа пресуда за злочин у Бодеришту нова увреда за породице српских жртава.

За породице 11 заробљених, потом масакрираних бораца Војске Републике Српске, али и све Србе у Брчком и Републици Српској, у Општинском одбору СНСД-а Брчко сматрају да се не зна се шта је поражавајуће – ослобађајућа пресуда или образложење предсједавајуће судског Вијећа Јасмине Ћосић Дедовић да је "за Вијеће споран начин страдања ових лица, те ко су били извршиоци".

Из овог одбора поручују да се не играју осјећањима породица жртава. "Такве квалификације не само да нису чињенично и правно утемељене, већ показују одсуство минимума људскости", навели су у саопштењу.

Суд БиХ првостепеном пресудом данас је ослободио Хазима Фазловића кривице по оптужници за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1993. године код Брчког.

Фазловић је ослобођен од оптужбе јер није доказано да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, саопштено је из Суда БиХ.

Предсједавајућа Судског вијећа Јасмина Ћосић Дедовић навела да је за Вијеће споран начин страдања војника, као и ко су били евентуални извршиоци.

Дедовићева је навела да "није доказано да је Фазловић био на попришту догађаја".

Оптужница је теретила Фазловића теретила да у својству команданта Трећег батаљона 108. бригаде такозване Армије БиХ није казнио подређене након убиства и мучења 11 заробљених припадника Војске Републике Српске 8. марта 1993. године у селу Бодериште код Брчког.