latinica  ћирилица
06/12/2022 |  20:53 | Аутор: СРНА

Русија и Америка размијениле оптужбе

САД и Русија размијениле су оптужбе о незаинтересованости за мировне разговоре на данашњој сједници Савјета безбједности УН, чија је тема била хуманитарна ситуација у Украјини.
Савјет безбједности УН (ФОТО: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Савјет безбједности УН (ФОТО: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да је Москва примила к знању заинтересованост велике већине чланица УН да се пронађе дипломатско рјешење.

- Реагујемо на то веома озбиљно. Потврђујемо спремност да се обаве преговори - рекао је Небензја, али је додао да би циљ био елиминисање самог коријена узрока који је приморао Русију да покрене специјалну војну операцију.

Небензја је оптужио западне земље да нису заинтересоване за дипломатско рјешење у Украјини и да, умјесто тога, повећавају испоруке оружја Кијеву.

- Оно што сада видите је рат Запада против Русије. То је нешто што нам не оставља другу могућност осим да наставимо са реализацијом циљева специјалне војне операције - рекао је руски изасланик.

Замјеник америчког амбасадора при УН Лиса Карти рекла је да је појачавање напада на украјинску инфраструктуру "доказ да Русија није искрено заинтересована за преговоре или сврсисходну дипломатију".

Она је додала да руски предсједник Владимир Путин покушава да бомбардовањем и смрзавањем цивила сломи вољу Украјине да се бори.

Украјински амбасадор Сергиј Кислица рекао је да је Украјини потребан мир и да његова земља жели мир, те да је Украјина "жртва инвазије".