latinica  ћирилица
06/12/2022 |  21:22 | Аутор: СРНА

Требиње: Отворена соба виртуелне стварности за поглед на аустроугарске тврђаве

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је отворена соба виртуелне стварности која ће туристима и грађанима омогућити да путем модерних технологија виртуелно погледају аустоугарска утврђења у околини града, нарочито она која имају подземне просторије.
Музеј Херцеговине у Требињу - Фото: СРНА
Музеј Херцеговине у ТребињуФото: СРНА

Координатор за планирање и развој Развојне агенције Ранко Биберџић изјавио је новинарима да је вечерас у рад пуштена технолошка мултимедијална интерактивна инсталација.

- Ријеч је о креирању новог туристичког производа. Наше тврђаве у Требињу су прилично запуштене и недоступне, тражили смо начин да те тврђаве приближимо посјетиоцима, грађанима и туристима, уз кориштење модерних технологија - рекао је Биберџић.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић истакла је да је град окружен аустроугарским насљеђем, а ту спадају, између осталих, главни трг, башта платана, православна и католичка црква, главна улица.

- Највећи број архитектонског насљеђа потиче из аустрогарског периода. Циљ овог пројекта је да омогући виртуелну посјету појединим утврђењима која имају подземне просторије, те је то путоказ којим се пружа могућност туристима да најприје виртуелно посјете утврђења, а онда и са водичем их обиђу - рекла је Грујићева.

Она је изразила наду да ће сљедећи корак бити ревитализација појединих утврђења, али и ревитализација у смислу да она добију неку другу намјену, као на примјер угоститељско-туристичку, што се ради у свијету.

Соба виртуелне реалности отворена је у оквиру пројекта "Имоандерграундс" који је финансиран средствима ЕУ и вриједан више од 2,6 милиона евра, од чега је за Требиње издвојено 150.000 евра, а партнер је Развојна агенција града Требиња.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић каже да је пројекат важан за град ради креирања нових туристичких садржаја, унапређења квалитета туристичке понуде, али и да би се локално становништво боље упознало о богатом културно-историјском насљеђу.

- Град Требиње подржао је овај пројекат са 15 одсто средстава од укупне вриједности пројекта. Ово се уклапа у стратегију развоја туризма града за период 2020-2030, јер смо кроз једну од мјера планирали дигитализацију културно-историјског насљеђа, аустоугарских утврђења - рекао је Бошковић.

У оквиру пројекта вечерас је промовисана и монографија "Аустроугарске утврде у БиХ" аутора Мануела Мартиновића, која говори о бројним војним, историјским и грађевинским детаљима о војним објектима које је Аустроугарска монархија градила на подручју БиХ од 1878. до 1918. године.

Мартиновић је рекао да је монографија настала након 23 године истраживања, да Требиње заузима трећину у њој, наводећи да је међу аустроугарским тврђавама око града посебно значајна тврђава Страч са челичним куполама.

- Има добро очуваних, неке су у веома лошем стању, неке су избрисане са лица земље, врло мало их је проглашено националним споменицима и сматрам да би на том плану надлежни требало да пораде у оба ентитета - рекао је Мартиновић.

Пројекат спроводи 10 партнера из седам различитих земаља јадранско-јонске регије.