latinica  ћирилица
06/12/2022 |  22:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Курти пријети да ће распоредити више полицајаца сјеверно од Ибра

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти објавио је на свом Фејсбук (ФБ) профилу да ће влада тзв. Косова због ситуације "северно од Ибра распоредити још већи број полицајаца".
Аљбин Курти (фото:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Аљбин Курти (фото:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Он је у својој Фејсбук објави написао да су на сјеверу Косова "појачани напади".

- Злочиначке банде појачале су нападе на сјеверу Косова. Знају да се ближи крај. Влада Косова нити ће да се цењка са њима нити да их толерише. Бомбе које бацају, меци које испаљују и маске које носе су њихова политичка и народна немоћ. Због ових злочинаца и оружаних напада сјеверно од Ибра, обезбиједићемо више полицајаца зато што ће се водити истрага и процесуирање ових злочинаца које плаћа Србија и режира њен предсједник - написао је Курти.

Курти поручује да бројна кршења закона неће бити опроштена, а да ће тенденције дестабилизације пропасти.

- У четири општине на сјеверу подјела није на Србе и Албанце, већ на криминалне банде и грађане. Молим све грађане Косова да подрже државу и полицију Косова, све наше функционере који бране уставност и законитост, републику и демократију - поручио је Курти.

Припадници специјалних јединица косовске полиције, заједно са патролом Еулекса, поново су вечерас ушли у просторије општинске изборне комисије (ОИК) у Сјеверној Митровици.

Нема званичних информација о разлогу њиховог боравка у ОИК, али поједини албански медији су пренијели да се сумња се да су ту због неексплодиране експлозивне направе.

У Сјеверној Митровици данас се чуло више експлозија, када су албански чланови ОИК уз асистенцију наоружаних специјалаца косовске полиције насилно упали у просторије које користи изборна комисија и замијенили браве. Током насилног упада чуле су се детонације, а просторије су потпуно демолиране. Исто се догодило и у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу. Грађани ових општина били су видно узнемирени.