latinica  ћирилица
07/12/2022 |  07:11 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Комеморација поводом 31 године од убиства српске породице Зец

Антифашистичка лига Хрватске и Српско народно вијеће организоваће данас у Загребу комеморацију поводом 31 године од убиства чланова српске породице Зец, које хрватско правосуђе никада није процесуирало, саопштено је из СНВ-а.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Комеморација ће бити одржана у 18.00 часова код Адолфовца на Сљемену, локалитету гдје су у ноћи са 7. на 8. децембра 1991. године убијене дјевојчица Александра и њена мајка Марија Зец.

У саопштењу се наводи да ће на мјесту злочина, на којем ни 31 годину послије не постоји обиљежје на убиство мајке и кћерке Зец, говорити градоначелник Загреба Томислав Томашевић, након чега ће бити положене руже у знак сјећања на загребачку породицу Зец.

Према подацима Информационодокументационог центра "Веритас", припадници специјалне јединице МУП-а Хрватске, познате под називима "Мерчеповци" и "Јесење кише", којом је командовао Томислав Мерчеп, у Загребу су 7. децембра 1991. године ликвидирали су ову трочлану српску породицу - оца Михајла /38/, мајку Марију /36/ и њихову 12-огодишњу кћерку.

Према Мерчеповом наређењу, његов замјеник Миро Бајрамовић наредио је припадницима јединице Игору Миколи, Синиши Римцу, Небојши Ходаку и Сњежани Живановић да приведу Србина Михајла Зеца због наводних веза са крајишким Србима.

Приликом привођења, увече око 23.00 часа, испред његове куће у Пољаничкој улици на Трешњевци убио га је Синиша Римац, наводно при покушају бијега.

Након Михајлове ликвидације, Муниб Суљић се вратио у Михајлову кућу, одакле је извео његову жену Марију и њихову кћерку Александру.

Прво их је одвео у хотел "Панорама", а одатле на Сљеме, гдје их је убио из ватреног оружја, а након тога наредио осталим припадницима јединице да њихове лешеве баце у јаму за смеће.

Неколико дана послије ликвидације, њихове лешеве пронашао је Маријин брат, Златко Месић, и сам припадник МУП-а Хрватске.

Александрина сестра Гордана и брат Душан успјели су да преживе, јер су се сакрили у кући и тако промакли убицама.