latinica  ћирилица
07/12/2022 |  07:26 ⇒ 10:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички суд одбацио тужбу против Бин Салмана за убиство Кашогија

Амерички савезни суд у Вашингтону одбацио је тужбу против престолонасљедника Саудијске Арабије Мухамеда бин Салмана због убиства саудијског новинара Џамала Кашогија, уз образложење да он ужива имунитет пред судом САД као актуелни шеф стране владе.
Мухамед бин Салман (Фото: EPA-EFE/ATHIT PERAWONGMETHA) -
Мухамед бин Салман (Фото: EPA-EFE/ATHIT PERAWONGMETHA)

Окружни судија Џон Бејтс рекао је да није био вољан да одбаци тужбу, али није имао избора с обзиром на одлуку Бајденове администрације, преноси Ројтерс.

Адвокати америчког Министарства правде навели су поднеску, достављеном суду у новембру, да је Бајденова администрација утврдила да принц Мухамед, “као актуелни премијер стране владе, ужива имунитет шефа државе од надлежности америчких судова".

Краљевским декретом у септембру одлучено је да престолонасљедник од оца преузме и мјесто премијера, а Бајденова администрација је саопштила да сматра да је он заштићен од могућег кривичног гоњења у САД, послије тужбе коју је против Мохамеда бин Салмана и других поднијела Кашогијева вјереница Хатиџе Ченгиз, заједно са организацијом за људска права "Демократија за арапски свијет сада", коју је Кашоги и основао.

Кашоги, новинар и истакнути критичар престолонасљедника бин Салмана, убијен је у саудијском конзулату у Истанбулу у октобру 2018. године. Ријад је тада саопштио да су бившег новинара Вашингтон поста у "одметничкој операцији" убили агенти послати да га убиједе да се врати у Саудијску Арабију. Верује се да су га раскомадали, иако његови остаци никада нису пронађени.

Амерички обавјештајци закључили су да је престолонасљедник Саудијске Арабије одобрио убиство новинара, који је критички писао о грубим методама принца Мохамеда да ућутка оне које је сматрао ривалима или критичарима, преноси Ројтерс.