latinica  ћирилица
07/12/2022 |  09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: ОВП блокира законе Зелених - избори 2023?

Народна партија Аустрије (ОВП) тренутно блокира низ приједлога закона коалиционог партнера странке Зелених због чега је могуће да ће идуће године бити расписани пријевремени избори. Тренутно ОВП блокира чак пет закона које желе да прогурају Зелени.
Парламент Аустрије (Фото:  EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Парламент Аустрије (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Од када је министар рада Мартин Кохер, иначе из редова Зелених, одбио пооштравања у вези новца за незапослене, на леду је закон о обновљивим изворима енергената за гријања.

За усвајање закона о обновљивим изворима енергената била би потребна подршка опозиционе Социјалдемократске партије (СПО), али са њом није ни преговарано. Тим је план, којим је требало Аустрија да се ослободи зависности од руског гаса, а који је требало да ступи на снагу 1. јануара, стављен на чекање.

Такође и удружења ОВП, као што су Савез пољопривредника или привредника не прихватају Закон о заштити климе. Такође, нема изгледа да се усвоји закон којим би се укинула провизија за посреднике некретнина.

ОВП тренутно блокира и раније договорини кривични закон о корупцији, те и закон о слободи информисања. За Зелене то постаје проблем, иако још не желе да јавно реагују.

Због тренутног стања у коалицији многи сматрају да ће идуће године, годину дана прије времена, бити расписани ванредни избори.