latinica  ћирилица
07/12/2022 |  09:55 ⇒ 13:07 | Аутор: sputniknews.com

Вучевић о ситуацији на КиМ: Довољна је шибица да све запали

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио да је атмосфера на Косову и Метохији толико запаљива и напета да је једна шибица довољна да се све запали и крене у нежељеном правцу.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

Вучевић је рекао да не треба да чуди што Аљбин Курти повлачи низ једностраних потеза који су усмјерени на дестабилизацију и непоштовање свих постигнутих споразума.

- То је јасна порука Србима да су они тамо непожељни, и не треба то увијати у целофане и обланде. То је један организовани терор његове администрације и његова политика — да потпуно етнички очисти Косово - истакао је министар Вучевић.

Он је за ТВ Прва казао да је лако из Београда, Новог Сада, Ниша или Крагујевца говорити, али да наши људи на Косову живе Куртијев терор сваки дан.

- Није лако ни објаснити српској заједници на сјеверу Косова и Метохије колико је важно да остану смирени и не насједају на провокације, а са друге стране да не буду понижени и обесправљени потпуно - додао је Вучевић.

Министар одбране је нагласио да је циљ свих циљева Аљбина Куртија да уплаши и протјера Србе.

- Јуче су ишли са том причом да заузимају општинске изборне комисије, налазе експлозивне материје. То су глупости, једино што је експлодирало су њихова оруђа. Још нисмо видјели да неко шаље специјалце да освајају просторије општинске изборне комисије, у нади да ће одржати изборе - рекао је Вучевић.

Министар одбране је рекао да од међународне заједнице увијек слушамо позиве на дијалог и нормализацију, али да је тешко нормализовати некога ко није склон нормалном понашању.

Подсјетио је да је на приказу у Никинцима предсједник Александар Вучић рекао да очекује такве потезе Приштине.

- Нисам могао наслутити да ће се то тако брзо десити, а за само 24 часа смо видјели нову авантуру и провођење државног терора и безакоња. Сигурно ћемо бити под притисцима, а видјећемо како ће њихови патрони међународни реаговати да се одложе избори 18. децембра. Какво је сада стање, Српска листа неће учествовати у њима. Да ли ће они наћи три Србина по имену и презимену, као што су нашли несрећног Рашића и Трајковићеву, то не могу да искључим. Али знате колико ће људи гласати за њих — нико - навео је Вучевић.