latinica  ћирилица
07/12/2022 |  10:34 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

ХПВ вакцина као препоручена у Српској

Доступност вакцине против хуманог папилома вируса и увођење ове имунизације као препоручене, први пут у Републици Српској, омогућено је измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, и у току је израда програма који ће дефинисати циљне групе, начин примјене вакцине и дистрибуцију, речено је у Министарству здравља и социјалне заштите Српске.
Вакцинација - Фото: СРНА
ВакцинацијаФото: СРНА

Из ресорног министарства наводе да је Институт за јавно здравство Републике Српске расписао тендер за набавку ових вакцина, а Влада Српске је за почетак вакцинације обезбиједила милион КМ.

Из Министарства истичу да се настоји обезбиједити деветовалентна вакцина, која штити од девет типова хуманог папилома вируса.

У Министарству здравља и социјалне заштите Српске наводе да је хумани папилома вирус прије свега узрочник карцинома грлића материце, али да узрокује и неке друге врсте карцинома, због чега је важно да се прије свега вакцинишу особе женског пола, али и мушког пола, с обзиром на то да су они и преносиоци, а могу и да оболе од неких других врста карцинома.

Због свега тога, додају из ресорног министарства, увођење вакцинације против ХПВ-а сматра се унапређењем програма вакцинације у Републици Српској, а првенствено важним кораком у превенцији карцинома.

Из Министарства здравља и социјалне заштите подсјећају да је карцином грлића материце по учесталости четврти најчешћи рак међу женама широм свијета.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, како наводе, и Институт за јавно здравство Српске у континуитету раде на промоцији имунизације и подизању свијести становништва о њеној важности, препознају позитивне ефекте вакцинације против ХПВ-а, али и значај наставка редовних гинеколошких прегледа ради заштите од рака грлића материце.