latinica  ћирилица
07/12/2022 |  11:08 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

У Новом Граду састанак Координационог тијела за Трговску гору (ФОТО/ВИДЕО)

У Новом Граду у току је састанак Координационог тијела за Трговску гору са представницима надлежних министарства Републике Српске и Федерације БиХ.
Састанак за Трговску гору - Фото: РТРС
Састанак за Трговску горуФото: РТРС

Састанку присуствују и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, као и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Фото: РТРС

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.