latinica  ћирилица
07/12/2022 |  12:05 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Носовић: Суд БиХ и међународна заједница не признају српске жртве рата

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић оцијенио је да првостепена ослобађајућа пресуда Суда БиХ Хазиму Фазловићу за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1993. године код Брчког показује да тај суд и међународна заједница не признају српске жртве рата.
Анђелко Носовић - Фото: СРНА
Анђелко НосовићФото: СРНА

- Ова пресуда потврђује да они не поштују међународно право и Женевску конвецију. Апсурдно је да Хазим Фазловић није знао основне принципе поменуте конвенције, јер мучење ратних заробљеника представља кривично дјело и ратни злочин - рекао је Носовић Срни.

Он је нагласио да је неприхватљив рад правосуђа БиХ по двоструким аршинима на предметима ратних злочина, јер нема правде за српске жртве ратних злочина.

- То је порука Суда БиХ и политичког Сарајева у каквој земљи живимо и шта да очекујемо ако прихватимо овакве пресуде - указује Носовић.

Он је подсјетио да су највиши бошњачки политички и војни званичници, међу којима је био и Алија Изетбеговић, одговорни за тешке злочине над Србима у БиХ, као што је случај у предметима "Добровољачка", "Тузланска колона".

Суд БиХ првостепеном пресудом јуче је ослободио Хазима Фазловића кривице по оптужници за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1993. године код Брчког.

Оптужница је теретила Фазловића да у својству команданта Трећег батаљона 108. бригаде такозване Армије БиХ није казнио подређене након убиства и мучења 11 заробљених припадника Војске Републике Српске 8. марта 1993. године у селу Бодериште код Брчког.