latinica  ћирилица
07/12/2022 |  12:16 ⇒ 13:43 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Алијанса лаже

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да НАТО безобзирно и без стида одбија да призна да су Михаилу Горбачову и Борису Јељцину обећали да неће бити ширења на исток, иако доказа о томе да лажу има и више него довољно.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY, илустрација)

- Поштовани амерички, њемачки, британски политичари те епохе у својим мемоарима цитирају и себе саме и своје колеге, потврђујући тако да су давали усмене, али чврсте гаранције - рекао је Лавров на форуму "Примаковска читања".

Подсјетио је на ријечи једног британског политичара, учесника тог процеса, који је у својим мемоарима написао: "Да, обећали смо то, али тада нико није мислио о томе да та обећања и испуни, једноставно било је потребно смирити ситуацију."

Лавров је додао да Русија није заборавила да су постојале и писане обавезе о неширењу НАТО, потписане на највишем ниову.

- Имам у виду самит ОЕБС у Истанбулу 1999. године када је била утврђена тема недјељивости безбједности - рекао је Лавров и додао да се ради о томе да ниједна земља, организација не може да јача своју безбједност на простору ОЕБС на рачун слабљења безбједности других.

- Али, ни те обавезе не функционишу - истакао је он.

Према његовим ријечима, експанзија НАТО и даље је главни покретачки мотив у односу не само према Русији него и другим земљама.

- Експанзија НАТО је и даље, као што је и била, главни покретачки мотив Запада у односу не само према Русији, не само према земљама постсовјетског простора, некадашњег Варшавског пакта које је Алијанса већ прогутала, него и према другим државама и регионима у свијету - рекао је министар.

Руски министар је рекао да се глобализација на амерички начин завршила и да се сада гради нови систем који не треба да зависи од хирова Запада.

Он је додао да Русија не жели да се задржи на илузијама о томе да ће Запад, који је доказао своју непоузданост, неспособност за постизање договора и лажљивост, савјесно учестовати у процесу глобализације и да га неће злоупотријебити.

Како је рекао Лавров, Русија има праве партнере у оквиру БРИКС, ШОС, ЗНД и Евроазијској економској заједници.

Шеф руске дипломатије је рекао и да Москва не схвата трагично актуелну ситуацију у међународним односима.

- Садашњу ситуацију у међународним односима не схватамо трагично, сматрам да је то трагедија за западну цивилизацију, западни свјетски поредак - навео је он.

Руски министар је навео да се свјетски поредак заснован на принципима глобализације, коју су поставили Американци, потпуно дискредитовао.

Према његовој оцјени, Европа није у стању да заштити своје интересе а посета француског предсједника Емануела Макрона Сједињеним Државама то потврђује.

- То да Европа има своје интересе који се не подударају са америчким је очигледно. Да Европа не може да заштити те интересе, по мом мишљењу, такође је чињеница. Резултати или одсуство резултата посјете Макрона САД поткрепљују то моје мишљење - рекао је он.

Најавио је ће током децембра Министарство спољних послова и Министарство економског развоја одржати састанак како би се координисале активности у циљу преоријентације спољнополитичке дјелатности на исток и у другим правцима.

Према ријечима Лаврова, Сједињене Државе се копрцају, попут риба на сувом, не желећи да разматрају тему војних биолошких лабораторија у Украјини.

- Велики проблем настао је због формирања војних биолошких лабораторија под покровитељством Пентагона, њих је на десетине у Украјини. Сада се Американци копрцају, као рибе на сувом, не желећи никако да разматрају ту тему - навео је он.